Kör bir Evcil Hayvana sahiplendiyseniz endişelenecek fazla da bir durum yok aslında. Körlük aniden oluştuysa kedinize uyum için biraz zaman verin.
Kedilerde ve Köpeklerde körlük nedenleri:
- Bir kaza veya başka bir hayvan tarafından göze darbe alarak
- Katarakt (merceğin saydamlığını kaybetmesi)
- Glokom (göz küresinin içindeki sıvı basıncının artması)
- Üveit (gözün iç yapılarının iltihabı)
- Retina hastalıkları
- Tümörler
- Yüksek kan basıncı
- Kurşun zehirlenmesi
- Taurin eksikliği
- Portosistemik şant
- Diyabet
- Yuvarlak solucanlar
- Kornea hastalıkları
- Tedavi edilmemiş göz enfeksiyonları
- Bazı ilaçlar ve toksik maddeler
Genellikle evcil hayvan sahipleri kedilerinin görme kaybına uğradığını fark etmezler, çünkü kediler kısa bir süre içinde bu duruma adapte olurlar. Bu durum ise ancak kedinin etrafındaki eşyaların yerlerini değiştirdikten sonra ve onların bu eşyalara çarpmaları halde belirginleşir.
Öte yandan ani oluşan körlüklerde kedilerin bu duruma adapte olması onlar üzerinde yoğun strese neden olabilir. Kedinize bu süreçte, fiziksel çevrede ufak değişiklikler yaparak yardımcı olacağınızı yardımlarınız ile göstermeniz gerekiyor.
Kör olduğuna dair belirtiler:
Evcil hayvanınızın körlük veya herhangi bir göz rahatsızlığı olduğundan şüpheleniyorsanız, en kısa zamanda tereddüt etmeden veterinerden yardım alın . Acil tıbbi müdahale sayesinde kedinizi, tam veya kısmi körlüğe karşı kurtarmak mümkün olabilir.
- Duvara, mobilyaya vb çarpmalar
- Açıklanamayan sesler çıkarırlar,
- Genel sakarlık (mobilya vb üzerine atlarken yanlış sıçrama)
- Gözbebeklerinde bulanıklık ve ya gözlerin görünümünde değişiklikler,
- Kolayca ürkme,
- Kedi yere yakın ve çömelerek yürür, burun ve bıyıkları ile etrafını his ederek ilerlemeye çalışır.
- Kişilik değişiklikleri, daha ürkek veya tedirgin olabilir.
Kör kedinin bakımı
Evcil hayvanlarda körlükte son derece kolay uyum sağlarlar ve gelişmelerine devam ederek kaliteli bir yaşamın keyfini çıkarabilirler. Kedinizin daha konforlu bir yaşama sahip olması için yaşadığı ortam çok iyi tanınmalı, bazı önlemler alınmalıdır:
- Eğer yeni bir eve taşındıysanız, başlangıçta kedinizi bir süreliğine tek bir odada tutunuz ve sonra yavaş yavaş evin geri kalanını ona tanıtın.
- Etrafındaki mobilya ve eşyaların yerini değiştirmekten kaçının veya eşyaların yerini değiştirdiyseniz, hemen onları bir önceki yerlerine geri geri koyun.
- Tuvalet, mama ve su kaplarının yerini değiştirmeyin.
- Kedinizi her gün aynı saat dilimlerinde besleyin.
- Kör kedilerin ev dışında dolaşmalarına izin verilmemelidir.
- Kedinizi ürkeceği ani seslerden kaçının. Böyle bir durumda kedinizin sakinleşmesi ve kendini güvende hissetmesini sağlayın.
- Odaya girerken ve kedinize yaklaşırken onunla konuşun.
- Yerleri temiz tutun ve dağınık olmaması için çaba gösterin.
- Kedinizin tasmasına iletişim bilgilerinizi ekleyin, kedinin yanlışlıkla evden çıkması durumunda tekrar geri dönmesi çok zor olacaktır.
- Kör kedilerin kazayla yüksekten düşmelerini önlemek için onları korumasız pencere ve balkonlardan uzak tutun.
Diğer duyuları harekete geçirtmek:
Kedinizin duyma, koklama ve hissetme gibi diğer duyularında artış olacaktır. Bunları kullanması için kedinizi teşvik etmelisiniz. Gürültü çıkaran oyuncaklar veya kediler için üretilen kokulu oyuncaklar ile onları meşgul edin.
Kediler bıyıklarını dar, ışıksız ortamlar ve karanlık gecelerde etraflarını hissetmek için kullanırlar, Bu nedenle özellikle kör bir kedinin bıyıkları kesilmemeli. (Kör olmasa da kesilmemeli) Kediniz görme duyusunu kaybetmiş olduğu için, işitme ve çevresini hissetmesi önemlidir.
Düzenli veteriner kontrollerini yaptırın ve olağan dışı bir belirti fark ederseniz hemen veterinere danışın.