İguana beslenme, bakım, hastalık ve tedavisi
İguana özellikleri nelerdir? İguana ilgili bilgiler nelerdir?
İguanalar doğuştan bitkisel beslenirler.İguanalar terlemezler,iguanaların ağız içleri pembe ve sağlıklıdır( süngerimsi görüntü stomatitits),iguanaların yaşam ömrü 15-20 yıldır ama hayvansal diyet uygulananlarda yaşam ömrü 7 yılı geçmez o yüzden kesinlikle hayvansal beslemeyi önermemekteyim.İguanalar su altında 20 dk kalabilirler oldukça gelişmiş bir akciğer solunum sistemine sahiptirler.Ortalama ömürleri 15-20 yıldır,tropik ormanlarda dere kenarlarında ağaç dallarının etrafında yaşarlar.Boyları dişilerde 1.6-1.7 mt,erkeklerde 2.2 mt dir bu boy uzunluklarının büyük kısmını kuyruk oluşturmaktadır.İguanada ortalama diş 60-100 adettir,iguanada dişler çok hızlı kendini yenileme özelliğine sahiptir çok şeffaf renge sahiptir ,çok iyi yüzcüdürler,erkekler dişilere oranla daha iri ve daha fazla renklidirler.İguanalarda baskın renk yeşildir ama gerçekte mavi ve gri renge sahiptirler,bazıları kahverengidir ve turkuaz mavisi renkte olabilir.İguana renklerinde kalıtımsal değişimler vardır nadiren de olsa albino iguanalarda bulunmaktadır.Orjinal genç iguana parlak yeşildir yaşlılarda başlarında grilik hatta beyaza doğru bir değişim gözlenmektedir.12-24 adet yumurta yaparlar.Derileri ağrı duygusunu az hissettiği için yanmalara duyarlıdır yanıklarda acil veteriner hekim müdehalesi gerekmektedir.İguana su kabı oranı ortalama yaşam alanının ¼ olmalıdır,tırnak kesimleri 2-3 haftada bir yapılmalıdır tırnak kesimlerinde kanama olmaması için dikkat edilmelidir.Kanama durumlarında kanama durdurucu olarak veteriner özel toz ilaçlar kullanmaktayız.İzmir bornovadaki tam donanımlı veteriner kliniğimizde iguanalarda küvez yoğun bakım ünitesi( uv-ısıtmalı-nemlendirmeli-okjsijen-ışık ), röntgen, cerrahi , wood lambası, swap alma,deri altı serum,enjeksiyon,mikroskobik testler,kültür antibiogram(anlaşmalı labratuvar),patoloji testleri (anlaşmalı labratuvar),özel cerrahi operasyonlar yapılmaktadır.İguana hastalarımız genelde merkezimizde yatılı kalmakta tedavi sonrası sahiplerine teslim edilmektedir.İguanalarda yoğun bakım mutlaka uygulanması gerekmektedir ve tedavilerde başarılı olduk amacımız bu alanda modern veteriner hekim klinik hizmeti uygulamaktır,bu projemiz kedi ve köpek için kurulan cihazların muhabbet kuşları,hamster,tavşan,iguana,güvercin,yılanlarda kullanılmasına yöneliktir ve bu projenin başlaması 3 yıl oldu hala eksiklerimizi tamamlamaya çalışıyoruz..Bu alanda yetişmiş veteriner hekim sıkıntısı olduğunu düşünüyorum,kuş veteriner uzman,iguana veteriner uzmanı,muahbbet kuşu veteriner uzman .Tedavi minumum bir haftayı bulmaktadır.Yemek yemeyen vakalarda zorla besleme işlemi yapılmaktadır.www.veterinerizmir.com ve tavsiye ediyorum.com da makaleler yayınlayarak Türkiyede diğer hastalara rappitler ile ilgili veteriner bilgileri sunmaya çalışıyoruz.
İguanalarda hastalıklarda veteriner muayne yöntemleri nelerdir?
*Fiziksel veteriner Hekim Muaynesi
*Işıklı büyüteçle deri taraması makroskobik
*Wood lambasıyla karanlıkta deri taraması
*Steteskop akciğer kontrolü
*Vücut ısısı ölçümü
*Dehidrasyon muaynesi
*Eklem muaynesi
*Deri muaynesi/büyütecli ışık cihazı,wood lambası.
*Göz muaynesi özel cihazla
*Ağız içi mukoza muaynesi-ışıklı özel cihaz
*Bağırsak tonu muaynesi
*Kas iskelet,bel omurga hareket kontrolü
*Nörollojik kontroller
İguanalarda hastalıklarda veteriner tanı yöntemleri nelerdir?
*Röntgen/Radyoloji:normal kırıklarda,patolojik kırıklarda,taşlarda,yumurtalarda,bel omurga eğriliklerinde,MBD(metobolik kemik hastalığı),NSHP(Sekonder Hiperparatiroidizm),kırklar ön kol radyografi, vs kullanılır. Veteriner Kliniğimizde çekilmektedir.
*Sitoloji:Bukelamunda enfeksiyon ve kanseri ayırt etmekte kullanılır.(Hücre analizi için enjektörle mikroskop slayt örneği alınır patoloji için)anlaşmalı labratuvarda yaptırmaktayız.
*Kültür Antibioğram:Bakteri kültürü swap alımı enfeksiyonun hangi antibiyotige karşı duyarlı olduğu saptanamaya çalışılır.Veteriner Kliniğimizde uygulanmaktadır.
*Biyopsi:Doku ve kas biyopsisi yapılır anestezi altında yapılmalıdır.Anlaşmalı labratuvar.Cerrahi biyopsi veteriner kliniğimizde alınmaktadır.
*Kan Testleri:Kırmızı ve beyaz kan hücrelerine bakılır enfeksiyon yönünden beyaz kan hücrelerine dikkat edilir.Veteriner Kliniğimizde yapılmaktadır.
*Deri Kazıntı Testleri:Deride mantar ve deri parazitleri vs araştırılır.Veteriner Kliniğimizde yapılmaktadır.
*Dışkı Testleri:Dışkıda salmonella,paraziter yumurtalar vs aranır.Veteriner Kliniğimizde uygulanmaktadır
İguanalarda hastalıklarda deri renk değişimleri nelerdir?
*Fungal(mantarlarda)/deri koyulaşmaktadır.
*Yanıklarda/Deri siyah renk almaktadır.
*Ağır paraziter vakalarda-Sindirim sistemi hastalıklarında-Kabızlıklarda/Koyu kahve renk
*Kötü Beslenmelerde /Siyah hardal sarısı renk almaktadır.
*Karaciğer hastalıklarında/Mukozalar sarı renk alır.
*Deri değişimi/ sırasında gri renkte veya gri sarımtırak renk tablosu görülebilir.Deri canlılığını yitirmiş soluk renktedir.
*Bağırsak tıkanıklıklarında /Deri rengi koyulaşır.Böbrek hastalıklarında deriye bakarak teşhis koymak zordur
*Bakterilerde/Deri kabarcık dermatit vakalarında kahverengi-siyah renk
*Hijyen eksiklikleri ve nem bozukluklarında/Kahverengi,siyah renk
İguana ortam ısısı ne olmalıdır?
Isıya karşı son derece duyarlıdırlar tropikal iguanalarda 27-38 c ılıman bölge iguanalarında 20-35 c olmalıdır.Gündüz sıcaklığı 24 c gece ise 21 c altına düşmemesi gerekmektedir.Bu arada iguanalarda aşırı ısınmış kayalar,aşırı ortam sıcaklıkları,ısıtmalı lambalar vs iguananın derisinde yakma (termal yanmalar)yapar dikkatli olmalı ısı dereceleri kontrol edilmeli gerekirse 3 ısı derecesi deyişik alanlara yerleştirilerek kullanılmalıdır.
İguanada burun yaralanmalarının neden ve tedavileri nelerdir?
İguanalarda streslerde özellikle cam akvaryumlarda beslemelerde dışarı kaçmak amacıyla ani hareketlerde burundan yara almaktadırlar özellikle tekrarlanan olgular burun bölgesinde hasarlı doku ve yaralar oluşturur,acil veteriner hekim müdehalesi şarttır.
İguanalarda yıkama sıklığı ne olmalıdır?
İguanalar yıkanırken banyo suları kesinlikle soğuk ve sıcak olmamalıdır,su ılık olmalıdır banyodan sonra havlu ile kurulanmalıdır 10-15 günde bir yıkama işlemi yapılabilir.Deri değişimlerinde özellikle tavsiye etmekteyiz. Yıkanma küvetleri iyi dezenfekte edilmelidir salmonella riskine dikkat edilmelidir.Küvetteki su miktarı az olmalıdır yıkamadan sonra havlu ile kurulanmalıdır.
İguanalarda apse tedavisi ve belirtileri nelerdir?
İguanalarda apse oluşumu genelde bakteri üremelerinden oluşmaktadır,acil veteriner hekim tarafından tedavi edilmelidir sistematik enfeksiyona neden olabilir.Tedavide cerrahi operasyon ve kas içi antibiyotik tedavisi,kültür antibioğram tesleri uygulanabilir dikkat edilmesse ölümcül olabilir.Bu arada evdeki bitkilerin iguananız için ölümcül olabilecegini unutmamanız gerekmektedir.
İguanalarda ultraviole ışık ve ısıtıcı şartmıdır?
Evet şarttır.Özel ampuller satın alarak bu işlem kesinlikle uygulanmalıdır,Uvb ampuller D3 sentezine yardımcı olmaktadır.Ayrıca 6 ayda bir UVB lambalarınızı deyiştirmenizi önerriririm.
İguanalarda gut hastalığı nedir?
Bu hastalıkta iguanalar temelde acı çekerler,sebep olarak yanlış besleme en önemli sebeplerdendir,hayvansal protein ağırlık besleme,temiz su,hijyen koşullarının uygulanmamsı,sık ishaller,böbrek rahatsızlıkları nedeniyle iguanaların eklemlerinde lokalize olur acil veteriner hekim müdehalesi gerekir.
İguanalarda paraziter rahatsızlıklar nelerdir ve belirtileri?
İguanalarda kurt vakaları görülmektedir,solucanların çeşitli türleri bulunmaktadır.hookworms,tenya vs.uyuşukluk ve kötü kokulu dışkı nedenidir.Bu etkenler dışkıda direkt olarakta görülebilir.Bu parazitler sindirim sisteminde problemlere neden olmakta huzursuzluk vs neden olmaktadır.Akarlar ve kenelerde görülebilir,bunlar gelişimi engellemektedir,derhal uzaklaştırılmalıdır.Acil veteriner hekime başvurmanızı tavsiye ederim.
İguanalarda yumurta cilt sebebi nedir?
Böbrek hastalılarında,calsiyum eksikliklerinde,aşırı kilo almalarda görülmektedir.Belirtiler uyuşukluk,abdominal şişlik vs belirtiler gösterir.Fiziksel muayne ve röntgen teşhiste yardımcı olur acil veteriner hekim müdehalesi gereklidir.
İguanalarda banyo nasıl yaptırılmalıdır süresi ?
İguanaların düzenli yıkanması gereklidir unutmayalım ki asıl yaşam alanları nehir kıyıları ve çok iyi yüzerler,yıkarken su çok sıcak çok soğuk.olmamalıdır,ılık olmasında fayda vardır,
İguana eğitimi nasıl olmalı ve nekadar süre geçmelidir?
İguana eğitimlerinde iguananızla beraber bol bol zaman geçirmeniz,sosyalleşme için ona zaman tanımanız,ortam koşullarının iyi olması,ödüllendirme,stres faktörlerinin olmaması gerekmektedir.Unutulmaması gereken bir unsurda iguanalar sebepsiz yere arada hırçınlaşabilirler sabırlı olmanızı öneriririm.
İguanalarda mesan taşları belirtiler ve tedavisi nasıl yapılmalıdır?
Röntgenle teşhis edilmektedir,Cerrahi olarak uzaklaştırılması şarttır,kliniğimizde bu operasyon yapılmaktadır,bu operasyon yaklaşık 90 dk sürmektedir.Dışkıda kan görülmektedir.
İguanalarda yanık sebepleri nelerdir?
İguana sahipleri ısıtmada kullandıkları normal lambalar sayıca fazla ve uygulama mesafe uzunluğu kısa tutulması,uzun süre uygulanması sonucu deride yanıklar oluşmaktadır.Tedavide acil veteriner hekime danışılması gerekmektedir.Sayıca fazla iguana kafes alanının dar olmasından dolayı da şekillenebilir.
İguanalarda barsak tıkanıkları neden ve tedavisi?
İguanaların altına uygun malzeme kullanılmassa bu malzemeyi yeme eğilimi gösterebilirler radyoğrafi ile teşhis edilir,belirti olarak şişkinlik,sebepsiz uyuşukluk,deride koyulaşma,kabızlık,sık idrar yapma,zayıflama görülür bu tür vakalar gut hastalığı ile karıştırılabilir.Cerrahi müdehale önermekteyiz nadiren ilaç sağaltım acil veteriner hekim muaynesi gereklidir.
İguanalarda kuru gangren sebepleri ve tedavisi nedir?
İguanalarda enfeksiyonlarda doku ölümlerine neden olabilir bu oluşumlar iguananın değişik bölgelerinde kuyruk,ön kol,arka ayak ,parmaklarında vs yerlerinde kas ve kan damarları zarar görülür.Bu oluşumlar kapı aralarına sıkışmalarda,kuyruğun vurmalarında,basılmalarda,travmalarda vs oluşmaktadır.ileri gangren olgularında cerrahi olarak amputasyon işlemi uygulanmaktadır.Muhakkak tedavi edilmelidir ve acil veteriner hekim enfeksiyon programı başlatılmaktadır.Ganğren olgularında uzuvlarda siyahlaşma gözükmektedir.Gangren olgularında hjyen kuralları katı bir şekilde uygulanmalıdır çünkü vaka sistematik enfeksiyona açıktır iguanada bağışıklık düzeyi düşürülmemelidir.
İguanada dışkının kanlı olması nedeni nedir?
İguanalarda mesane taşlarında dışkı kanlıdr.Acil veteriner hekim muaynesi ve müdehalesi gerekmektedir.ölümcül olabilir radyografi şarttır.İleri boyuttaki olgularda cerrahi müdehale gerekir.
İguanada ortam nem miktarı ne olmalıdır?
İguanalar tropik ortamda bulundukları için nem kesinlikle olmalıdır,nem oranı %70-80 olmalıdır doğal ortamlarında bu nemi yağmurlar ve ısı,ağaçlar vs sağlamaktadır ama ev ortamındaki iguanalarda nemlendirme banyo,üzerine su sıkma,biraz pahalı olması nedeniyle otomatik su sıkma cihazlarıyla yapılmalıdır.Akciger ve deri sistemleri için nem şarttır.
İguanaları strese sokan nedenler nelerdir?
Aşırı gürültü,cam kafesler(cama yansımada kendi silüetini gördüğü için ona saldırma eğilimi gösterir ve sinirlenir tabandan 10 cm yükseklikte koyu film kullanımı tavsiye ederim),sahibindeki değişiklikler,evde başka hayvanların olması,ısı,ışık,nem deyişimi bu tür durumlarda hareketlerde yavaşlama,sinirlilik,mutsuz bir tablo şekillenir.İguanaların yaşam alanlarında sayının fazla olması,kafesin dar olma durumlarında iguanalarda travma şekillenebilir aynı zaman da sayının artmasıyla beraber hjyen zorluğu nedeniyle kronik enfeksiyon oluşumlarına neden olabilir.İguanaların stres olmaları durumunda bağışıklık sistemleri etkilenmekte ve bu durum diğer bağırsak sisteminde vs hastalık oluşumuna neden olabilir.
İguananın hasta olduğunu nasıl anlarız?
*Renklerde deyişim gözlenmektedir.Unutmamaız gereken bir olguda iguanalar stres ve sıcaklık,nem değişimine bağlı olarak deride renk değişimi gözlenmektedir.Salmonellada deride karanlık renkler görülür.
*Dışkı kuru ve serttir.
*Dışkı kimi durumlarda bağırsak tıkanmasına bağlı olarak yoktur.
*İştah azalır kimi vakalar yem yemeyi red eder.
*Deride kaşıntı,pul pul dökülmeler,açık yaralar,kabarcık oluşumları,apseler
*Hareketlerde kısıtlılık özellikle omurga ve kas iskelet sisteminde nörolojik bozukluklar.
*Ayaklarda şişlikler.
*Ağız mukozasında değişiklikler çürüme,salya artışı.
*Gözlerde matlaşma.Göz etrafındaki mukozada dejenerasyonlar.
*Vücut ısı artışı-düşüşü(termal şoklar)
*Davranış bozuklukları(stres)aşırı saldırganlık,aşırı durgunluk.
*Deri/mat yada gevşektir.Aşırı dahidrasyon durumlarında serum tedavi uygulaması gerekmektedir.
İguanalar ne yerler ?Nasıl beslenirler?
Yeşil İguanaların beslenmesinde temel beslenme %20 sebze%80 meyve ağırlıklı olmalıdır.Hayvansal proteğin önermemekteyim verilmesi durumunda iguananızın yaşam ömrü yarı yarıya kısalacaktır.İguanalarda beslenmede özel diet gıdalar verilmelidir verilmemesi durumunda hastalık sorunları başlayabilir.Marul,salatalık,domates gibi besinlerde düşük kalori bulunmakta ve besleyicilikleri iguananız için zayıf kalır.Günlük öğünlerinde kesinlikle 6-8 çeşit besin verilmesi gerekmektedir.Normal beslemenin dışında yemeklerine üzerine calsiyum/D3 toz ve vitamin toz(Tablet) ekstreleri ilave edilebilir.Beslenmede kesinlikle brokoli,karnabahar,havuç,mısır yasaktır ve verilmemesi gerekmektedir mantar az miktarda verilebilir..Marul tek başına kesinikle yetersiz beslenme içermektedir sadece marul yemeye alıştırılan iguanalarda takviye vitamin tabletleri kullanmak şarttır.
Beslenmede yeşil biber,bezelye,dere otu,roka,marul,tere otu,radika,karahindiba,kayısı,çilek,muz,kivi,cennet mayası,kiraz,yonca,ebegümeci,turp otu, armut,cennet meyvası,erik,kavun,ebe gümeci çiçeği,lahana,yeni dünya,armut,dut yaprağı,gül çiçeği ,gül yaprağı,şeftali vs verilebilir.
İguana ağız hastalıkları tedavi ilaçlar nelerdir?
İguanalarda sağlıklı ağız içi pembe renktedir.Rahatsızlıklarda ağızlarında çürümeler oluşur,bu durum ağız içinde bakteri üremesine neden olmaktadır ağız içi enfeksiyonlarda kültür antibioğram için svap alınmakta ve uygun antibiyotik kullanımı sağlanmaktadır.İğuanalarda ağız hastalıklarında ağızda salya akıntısı,dişlerde dökülme,şeffaf dişlerde lekeler,ağızda ödem,irin akıntısı,diş eti şişmesi vs görülür.Acil veteriner hekime başvurmanızı tavsiye ederim.Kültür antibiogram testi şarttır.Uygun olmayan ısı ve nem,hijyen koşullarının iyi uygulanmaması,mantarlar,bakteriler,vitamin noksanlıkları,sebzelerin iyi yıkanmadan verilmesi,yaş,suyun hjyen ve taze olmaması vs sebepler nedenleridir.Yem yemede güçlük veya durma görülebilir acil tedavi yapılması gerekebilir.tedavi edilmesse iguananın bağışıklık sistemini düşürerek diğer sindirim sistemi ve organlarla ilgili sistematik enfeksiyonlara yol açabilir.Bu sistematik enfeksiyonlar pnömoni,göz enfeksiyonları,yüzde şişme,uyuşukluk,şişmiş kuyruk ve bacak vs dir.Yemek yememe durumlarında sıvı ve besleme zorla yapılmalıdır.Erken tedavi önemlidir.Çürüme şüpheli stomatit vakalarında biyopsi ve sürüntü alma teknikleri kullanılmaktadır.Tedavide diyet gıda uygulamasıda başlatılmalıdır.
İguana yaşam alan ölçüleri ne olmalıdır?
İguana yaşam alanı 2m*1m*1.5m olmalıdr.Yaşam alanı içine doğal kaya,yapay bitki,dallar vs konulabilir.Zemin alanda dikkatli malzeme seçimi yapılmalıdır.Tel kafes tercihtir ama ısı ve nem uygun ortamı sağlamak tel kafeslerde zor olmaktadır bu nedenle akvaryum şeklinde yaşam alanları tercih edilmektedir.Doğadan alınan ağaç dalları ve kayalar kesinlikle çok iyi yıkanmalı ve dezenfekte edilmelidir.
İguanalarda blister hastalığı nedir?
İguanalarda çok sık görülmektedir,kötü ortam koşulları yanlış bakım temel sebebidir.İguananın deri altında kabarık(veziküller) oluşumlarla karekterizedir kabarık çevreleri çürür,içinden iltihabi akıntılar görülür bu nedenle enfektif yaralara dönüşür Bu yaralar tedavi edilmesse kas ve iç organlara bulaşır ayrıca patojen enfeksiyonların oluşmasına neden olabilir bu durum iguananın ölümüne neden olur acil veteriner hekim tedavisi tavsiye ederim.İleri olgularda cerrahi olarak deri ve dokuların uzaklaştırılması gerekebilir.Acil veteriner hekim müdehalesi gereklidir.
İguanalarda metobolik kemik hastalığı(MBD) belirtiler ve sebepleri nelerdir tedavisi?
-Vitamin D yağda eriyen bir vitamindir,vitamin D barsak duvarı boyunca iguananın vücudu tarafından maxsimum oranda emilmektedir, iğuanalarda barsakları çok gelişmiş olmadığından vitamin D güneş ışığından saglanması gerekmektedir,ev iğuanalarında malesef yeterince güneş ışığı temin edilemediği için bu UV lambalarla verilmek zorundadır,iguanalarda kalsiyum fosfor oranı çok önemlidir özellikle kış aylarında eksikliklerinde takviye edilmesi kesinlikle şarttır,iganualar vitamin D3 kullanmak zorundadırlar bunun için güneş ışığına ihtiyaç duyarlar diyette yeterince kalsiyum olsa dahi vitamin D 3 yokluğunda emilimi gerçekleşmez evde vitamin D3 üretimi için UVB-UVA lambaları kullanılması gerekir -kalsiyum takviyesi yapmanın en iyi yolu ca karbonat vermektir.İlerlemiş vakalarda ağızdan vermek yeterli olmadığı için veteriner cal flakonlar enjeksiyonla kas içi yapılır gerekirse gün aşırı i.m(intra musculer kas içi)uygulanır tedavi oranı oldukça yüksektir.
-İguanalara cal ve fosfor haftada bir verilmelidir.
-İguanalarda ca/p oranı :2/1 olmalıdır.
özellikle kış aylarında eksikliklerinde takviye edilmelidir.
İguanada semptomatik belirtiler şunlardır.
1-Hareketsizlik
2-Tırnakların düşmesi
3-Kemiklerin kolay kırılması
4-Üremenin sorunlu olması
5-Hareket zorluğu ve ağrı
6-Kemik kırıklarının kolay iyileşmemesi
7-Hatta ölümcül bile olabilir yemek yemenin kesilmesi
**Fosforla beraber kemik yapıyı ikisi sağlamlaştırır
iguanalarda vitamin D yüksek fosfora sahip gıdalar verilirken dikkat edilmelidir kan kimyası olumsuz olarak etkilenerek kalsiyum emilimini alınan besinlerde etkiler oksalat ve fitat içeren besinler kalsiyum emilimini azaltırlar.
**Oksalat maydonoz,yonca,ıspanak ve ravent'de bulunur.
**Metobolik kemik hastalığı kemiğin deforme olması ve kemik yapısının yumuşamasıyla şekillenir tedavi muhakkak şarttır.
**Bazı deformeler tedaviden sonra düzelmeyebilirler bu yüzden erken teşhis çok önemlidir.
**İguanaların parmak kemikleri incedir ancak çok saglamdırlar.
**Tırmanıcı canlılardır ağaçlara tırmanmada parmaklar önemlidir.
**Parmak kemiklerinde kırılma olduysa kalsiyum sorunu olabilir D2-D3 dastekli kalsiyum kullanılması gerekmektedir.
**Calsiyumu yüksek fosforu düşük diyet uygulamak klinik tedavide önemlidir.
**İguanaya klinik tedavi proğramı sırasında hardal yaprağı,turp yaprağı,kuş burnu,kuş konmaz,karahindiba vb +meyve(%85-%95sebze-%5-%10oranlarında meyve vermek tavsiye edilir.
**İguanaya kesinlikle tırtıl,sinek vermeyiniz ciddi sorular çıkarabilir .
**Kemik kırıklarında yüzlek yarlarda bepanten uygulaması semptomatik tedaviye eklenir.
**Kırkların tespitinde radyolojiden yararlanılmaktadır kırıklarda gerekirse bandaj ve a tel tedavi programı izlenebir yalnız egzotik hayvanlarda bandaj tedavisi stress ve depresyona neden olarak yemek yemeyi red neden olabilir.
İguanalarda böbrek hastalıkları neden oluşmakta ve tedavisi nasıl yapılmaktadır?
1-Beslenme kesinlikle kurallar dahilinde olmalıdır.
2-Bakım koşulları uygun olmalıdır.
3-Isı(çevre ısısına bağımlıdırlar ektotermal poiklotherm)ısı en önemli konudur.
4-Çevre ısısı tropikal igaunalarda 27-38 derece olmalıdır.
5-Çevre ısısı ılıman iguanalarda 20-35 derece olmalıdır.
6-İguana tarafından üretilen ısısnın tamamen korunmaması
Klinik semptomlar
1-Kabızlık yogun bir şekilde gözlemlenir
2-Deri renginde koyulaşma dikkati çekecek şekilde belirgindir.
3-Şişkinlik
4-Hareketsizlik veya az hareket gözlemlenir.
5-Sık idrar oluşumu dikkatlice takip edilir.
6-Zayıflama ve deri elastikiyetini kaybetme olup olamadığı denetlenir.
Tedavi
1-Sıvı elektrolit tedavisi günlük olarak sabah /akşam yapılır.
2-Kabızlık tedavisi lactulose.
3-Elektrolit,iştah,idrar yapma,dışkılama,pcv,vucut ağırlığı,cal/fosfor:2/1 oranı sabitlenir.
4-Antibiyotik minimum 7 gün uygulanır.
İguanalarda cinsiyet cinsiyet ayrımı nasıl yapılmaktadır*
Bu konuda veteriner hekime danışmanızı öneriririm,yapılacak olan işlem sırasında sterilizasyon şarttır mutlaka bir veteriner hekim tarafından yapılmalıdır. Bakılma durumunda Enfeksiyon riski bulunmaktadır.
İguanalarda felç olguları nelerdir?
İguanalarda arka ayaklarında,kuyruklarda belden kuyruğa kadar olan bölgeler,ön ayaklarda felç olguları görülmektedir.Bu felç olguları vitamin eksikliği.cal/fosfor mineral madde eksiklikleri,hjyen eksikliği,yetersiz diet uyğulamaları,travmalar,kas sinir hastalıkları vs sebeplerle şekillenebilmektedir. felç olgularına veteriner hekim müdahalesi şarttır.Birde iguanalarda kas seğirmesi, ellerin titremesi(tetani) olgularında aklımıza ilk mbd sonra ise böbrek yetmezlikleri gelmektedir.
Tolgay Aytar
Veteriner Hekim
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder