Kedinizi disipline sokun. Kedinizin davranış bozukluğu ile mücadele etmenin yollarından biri budur. Hayvanlara doğru ya da yanlışın ne olduğunu öğretebilirsiniz. Örneğin, eğer kedinizin iyi bir şey yaptığını görürseniz, kafasına yumuşakça dokunun. Aksi bir durum söz konusu olduğunda kedinizin burnuna küçük bir fiske ile uyarı mesajı gönderin, ya da yüzünü elinizle de itebilirsiniz. Bu şekildeki uyarılar kedinizin doğru ya da yanlış davrandığını anlamasına yardımcı olacaktır.
Kedinizi şaşırtmayın. Kediler sürprizlerden nefret ederler, onlarda davranış bozukluğuna sebep olmamak için sürprizlerden uzak durun. Uyumakta olan kediyi aniden uyandırmayın ya da yemek yerken önünden yemeğini çekmeyin. Bu şekildeki davranışlar kedileri provoke eder, size ve misafirlerinize saldırgan tavırlar sergilemesine neden olur.
Kediniz yaramazlık yaptığında ona kesinlikle vurmayın. Bu kedilerdeki davranış bozukluğunu tetikleyen bir davranıştır. Tıpkı çocuklar gibi kedileri de vurarak cezalandırmak onlara yanlışı öğretmeyecektir. Kedinizin sizden korku duymasına neden olmayın.
Kedinizin yapabileceği bazı hataları önleyebilirsiniz. Hatalı davranışlara karşı tedbir alarak onları imkansız yani yapılamaz hale getirin. Bu da kedinizin davranış bozukluğu ile başa çıkmak için etkili bir yöntemdir. Örnek olarak: Eğer kediniz çöp kutusundan yemek artıklarını çalıyorsa o zaman en doğrusu çöp kutunuzu onun açamayacağı şekilde sıkı sıkıya kapatın. Ayrıca sizin için önem taşıyan eşyaları, kedinizin dikkatini cezbedecek renkli ve hareketli obje ve aksesuarları kedilerinizin ulaşamayacakları yerlere ya da camekanlı dolaplara koyun.
Kedinizin tuvalet sorunu varsa ona tuvalet eğitimi vermeniz gerekir. Bu sorunun üstesinden gelmek için ideal olanı kedinize bir kedi kumu ve onu yerleştireceğiniz tuvalet kutusu almaktır. Böylece sık idrara çıkma ya da sorunlu tuvalet problemi olan kediniz tuvalete gitmesi gerektiğinde kendisine ait hijyenik ve temiz bir adrese sahip olacaktır.
Kedinizi düzenli olarak veterinere götürün. Böylece kedinizin fizyolojik bir sorunu olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Kedilerin davranış bozukluğuna farkında olunmayan bazı ağrılar da sebebiyet verebilir. Genellikle, kediler hastalandıklarında, alıştığınızın aksine davranış sergilerler.
Kediler, paylaşmayı sevmezler. Onlar, ilgiyi tek başlarına yaşamak isterler. Eğer evinizde başka evcil hayvan besliyorsanız, kediniz sevginize güven duymayabilir. Bu durumun üstesinden gelmek için, diğerlerine gösterdiğiniz sevgi, özen ve bakımı kedinizin gözün sokar gibi yapmayın hatta mümkünse her koşulda gözden uzak olmaya dikkat edin.
Kedinizin davranış bozukluğu ile başa çıkmak için ödül-ceza yöntemini kullanın. Kedinizin düzgün davranması için ödül sistemi yüzde yüz işe yarayacaktır. İyi olan her bir davranışı için kedinize özel ödül mamalarından verebilirsiniz. Kötü bir davranış sergilediğinde ise ona bu özel ödüllerden vermeyerek cezalandırabilirsiniz. Elbette kedinize ona vermeyeceğiniz ödül mamasını önce göstermelisiniz ki anlasın.
Eğer yukarıdaki önerileri denediğiniz halde halen başarı elde edemediyseniz umudunuzu kaybetmeyin. Kedinizin davranış biçimlerine yönelik problemler hakkında bilgi sahibi oldukça her bir sıkıntıyı kolaylıkla aşmaya başlayacaksınız. Yeter ki sabır gösterin ve zaman tanıyın
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder