Kedilerin tüylerinin yutulması ile vücutta kistlerin oluştuğunun söylendiğini duymuşsunuzdur. Hatta insanlar bunu şuna benzer bir şekilde ifade ederler genelde: “kedinin tüyleri ciğerine yapışmış kist olmuş!”
Bahsedilen kiste (kist hidatik) sebep olan kedinin tüyü değil, tüylerin üzerinde bulunabilen bir tür parazittir (Echinococcus granulosus). Bu parazitin ergin şekli köpek, kedi, tilki, kurt ve diğer yabani etçil hayvanların ince bağırsaklarında bulunabilmektedir. Dışkı yoluyla atılan parazitin son halkası parçalanarak yumurtaları çevreye yayılır. Kedilerin yalanarak kendilerini temizlediklerini düşünürsek bu yumurtalar tüylerinin üzerine bulaşır ve bu tüylere insanlar tarafından temas edildiğinde sindirim sistemi yolu ile insanların ince bağırsaklarına yerleşirler. Bu yumurtalar burada enzimlerin etkisiyle parçalanır ve içerisindeki embriyo serbest kalır. Serbest kalan embriyo kan yoluyla karaciğer ve akciğer başta olmak üzere beyin, kalp, böbrek gibi birçok organa giderek yerleşir ve bu organlarda hidatik kist’leri oluşturur. Ancak insanlarda bahsedilen bu kistin oluşmasının tek sebebi evde beslediğimiz küçük dostlar değildir. Hatta ve hatta evde özenle titizlikle bakımını üstlendiğimiz ve parazit iğnelerini ya da haplarını ihmal etmediğimiz küçük dostlarımızdan bu hastalığın bize bulaşması imkansızdır. Kist iğnesi olarak da bilinen bu tedavi, küçük dostlarımızın vücudundaki (varsa) parazitlerin öldürülmesini amaçlar. Düzenli olarak (2/3 ayda bir) uygulanan bu tedavi ile hayvanlardaki parazit varlığı önlenir ve böylece bize bulaşabilecek bir hastalık da kalmamış olur.
Peki bu parazit insanlara başka hangi yollarla bulaşabilir:
- Enfekte olmuş etlik hayvanların etlerinin özellikle çiğ ve az pişmiş olarak tüketilmesi ile
- Bulaşık sular ile ve bulaşık toprakta yetiştirilmiş sebze/meyvenin iyi yıkanmadan tüketilmesi ile
- Umumi tuvaletlerden temas ile
“Tamam anladık kedi tüyü kiste sebep olmuyormuş ama ya akciğerlerimize yapışırsa ya da yutarsak zararı olmaz mı?” diye soruyorsanız buyurun
Kedi tüyünün akciğere ulaşma ihtimali yoktur; çünkü hava, soluk alma esnâsında burun boşluğundan geçerken, içinde bulunan yabancı cisimlerden de temizlenir. Solunum havasının yabancı cisimlerden temizlenmesi işinde mekanizma o kadar etkilidir ki, beş mikrondan daha iri cisimler akciğerlere doğru geçirilmezler. Şâyet burun boşluğunu geçebilen cisimler olursa, bunlar daha sonraki solunum yollarında tutulurlar. (Soluk borusunun iç yüzeyi nemli ve tüylerle kaplıdır. Bunlar soluk borusuna kaçan toz vb. maddeleri yakalayarak öksürük ve balgamla dışarı atar.)
Tüylerin yutulmasına gelirsek; sağlıklı bir kedinin tüyünün yutulması ile diğer tüylerin (kazak, tüylü oyuncaklar vs.), saçların ve tozların yutulmasının hiçbir farkı yoktur. Yutulan tüyler mideden bağırsaklara geçer ve vücuttan atılır.
Lütfen bu şehir efsanesi yüzünden hayvanları sevmekten ve onlarla evinizi paylaşmaktan korkmayın. Sağlıklı bir kedi tüyünün hiçbir zararı yoktur.
- See more at: http://kedi-mamasi.net/kedi-tuylerinin-zararlari/#sthash.RAKx0Xbo.T5gYEKGN.dpuf
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder