Evcil Hayvanlarınız İle İlgili Veteriner Hekimine Soru Sor

Evcil Hayvanlarınız İle İlgili Veteriner Hekimine Soru Sor
Soru sormak için youtube kanalına abone ol video altına yorum yaparak soru sorabilirsin.

26 Şubat 2014 Çarşamba

KÖPEK NASIL VE NEDEN YIKANIR



köpeklerin cilt dokusu, insanlarınkine oranla çok değişiktir. köpeklerin ter bezleri yoktur. yani terlemezler. köpeğin derisi insanınki gibi hava almaya elverişli yapıda da değildir. buna rağmen köpek zengin sayılabilecek yağ dokusuna sahiptir. bu yağ bezleri deriyi yumuşak ve dirençli kılan. köpekleri, koktukları gerekçesiyle sık ve aşırı yıkayanlar, onların sağlığıyla oynar. köpek, zorunluluk olmadıkça yıkanmamalıdır. yıkanması gerektiğinde, bu sıcak yaz aylarına rastlatılmalıdır ya da çok iyi kurulanmasına itina gösterilmelidir. aşırı yıkama derideki yağların yitirilmesine, derinin kuruyarak çatlamasına, tüylerin canlılığını kaybetmesine yol açar. soğuk havalarda, bilhassa ev dışında barındırılan köpeklerin yıkanması şiddetli soğuk algınlıklarına neden olabilmektedir. köpek, sağlığı açısından lazım olduğunda veya sıcak yaz aylarında sı olmamak koşuluyla yıkanabilir. köpeğin yıkanmasında bazı noktalara dikkat edilmelidir. köpeğin yıkama suyu veya soğuk olmamalı, 35 c0 dolaylarında bulun malıdır. köpeğin yıkanmasında kullanılacak şampuan, içerisinde yağ ihtiva etmelidir. kulaklara su kaçmaması için, birer parça pamukla kulakların kapatılması yerinde bir önlemdir. çünkü, kulağa kaçan su büyük sakıncalar doğurur.

yıkanacak köpek, bir banyo küvetine, genişçe bir lavaboya veya leğene yerleştirilir. baş kısmı hariç bütün gövde hoşça ıslatıldıktan sonra şampuan dökülerek köpürtülür ve bu köpükler, başın dışında tüm vücuda yayılır. parmaklarla köpeğin vücuduna masaj yapılarak kirler kabartılır. daha sonra, bu köpükler tümüyle temizleninceye, tüyler arasında sabun zerrelerinin kalmadığına emin olununcaya değin, ideal sıcaklıktaki suyla yıkanır. bu arada, bir sünger ıslatılıp iyice sıkıldıktan sonra, köpeğin başı, yüzü, ağzının çevresi, gözlerin etrafı iyice silinip temizlenir. bundan sonra köpek, yıkanılan yerden bir havluyla alınır. ılık, rüzgarsız, hava cereyanı olmayan bir yerde, şayet varsa elektrikli kurutma makinesi ile, yoksa havlu ile olası olduğunca kurulanır. tüyler çıkış yönünde taranıp fırçalanır. şayet hava soğuksa, vücuttaki rutubet tamamıyla gidinceye kadar ev içerisinde tutulur. hava güneşli ve sıcaksa, serbest bırakılarak, hareket hainde iken tüylenin kuruması ve güneşlenmesi için olanak tanınır. ağız etrafında uzun tüylere sahip olan köpekler, yemek sırasında bunarı kirletir. böyle özellik taşıyan köpeklerin ağız yöresindeki tüyler, suyu sıkılmış ıslak bez veya süngerle temizlenebilir. köpeklerin sıkça yıkanması, yukarda belirttiğimiz gibi, türlü sakıncalar doğurur. dolayısıyla, köpeğin temizliğinde başka yöntemler de uygulanır. bu hedefle testere talaşı denilen çok ince tahta talaşından yararlanılır.

 

toz durumundaki bu talaş, köpeğin kıllarının arasına avuç avuç dökülerek tüylerle birlikte iyice ovuşturulur. daha sonra, bunları dökmek için köpeğin tüyleri fırçalanır. ufak yapılı, uzun ve seyrek tüylü, beyaz renkli bazı köpekler, beyaz tebeşir pudrası ile temizlenmekte iseler de, bu işlem tebeşir tozlarının çevreye dağılması nedeniyle pek pratik değildir.

 

Hiç yorum yok:

Evcil Dostlarınız İle İlgili Her Türlü Bilgiyi Bulabileceğiniz Bir Sitedir.www.petbilgievi.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...