Evcil Hayvanlarınız İle İlgili Veteriner Hekimine Soru Sor

Evcil Hayvanlarınız İle İlgili Veteriner Hekimine Soru Sor
Soru sormak için youtube kanalına abone ol video altına yorum yaparak soru sorabilirsin.

19 Mart 2014 Çarşamba

Bukalemunlar Hakkında bilgi,Nasıl renk degistirir,Bakim,Beslenme

Sürüngenler sınıfında yer alan ve evcil olarakta beslenen canlılardan birisi olan bukalemunlar hakkında sizlere kısaca bilgi vereceğiz. Bukalemunlar hakkında detaylı bilgilere sitemizden arama yaparak ulaşabilirsiniz. Bukalemunlar; sürüngenler sınıfının Chamaeleonidae familyasında yer alır. En bilinen özelliği belli etmek istedikleri duygulara göre renk değiştirebilmeleridir. Bukalemun adı Arapça “bū qalamūn”dan gelmektedir. (A)bū bileşeni Arapça hayvan isimlerinde tipiktir.Lekamun Arapca “yutan” anlamindadir. Kalemun ismi Eski Yunanca χamailéōn “yer aslanı” (χamaí, yere yakın + léōn, aslan) kaynaklıdır. Eski
Yunancadaki bu sözcüğün ise Akatça “nēşa qaqqari” (yer aslanı)’nın çevirisi olduğu düşünülmektedir.
Chamaeleonidae familya’sını diğer kertenkelelerden ayıran en önemli özellik, ayakların, dilin ve gözlerin alışılmadık biçimleri ve renk değiştirme özelliğidir. Vücutları yanlardan basıktır. Dilleri boylarının yaklaşık 1-1,5 katı uzunluğunda, hareketli ve yapışkandır .Bir jet uçağıyla kıyaslanırsa bukalemunların dilleri jet uçağına oranla 5 kat daha hızlıdır. Gözler bağımsız hareket eder, biri yukarı bakarken diğeri aşağıya bakabilir. Göz kapakları kalındır. Kolaylıkla renk değiştirirler. Derilerini sarı, yeşil tonları, kırmızı tonları, kestane rengi ve siyaha çevirebilirler, benekler, çizgiler oluşturabilirler. Uzunlukları 8-60 cm arasında değişse de genelikle 30 cm civarındadır. Çok yavaş yürürler. Ayakları ve kuyrukları dalları kavrayabilir.
Sık renk değiştirme yeteneğiyle bilinen bukalemunun, kuyruklu sürüngenler takımında ayrı bir yeri vardır. Bağlı olduğu bukalemungillerin Afrika, Madagaskar , Hindistan, Akdeniz kıyıları ve İspanya’nın güneyinde yaşayan 80′ den fazla türleri vardır. Sevimlilerdir ama bazen zarar verebilirler.
Genellikle karınca, böcek ve benzeri canlılarla beslenirler.
Bukalemunlarda 2 tip üreme görülür; canlı ve yumurtlayarak. Çiftleşmeden sonra 3-6 hafta içinde yumurtalar dişi tarafından açılan çukurlara bırakılır. Yavrular 7-8 ay içerisinde yumurtadan çıkarlar.

Hiç yorum yok:

Evcil Dostlarınız İle İlgili Her Türlü Bilgiyi Bulabileceğiniz Bir Sitedir.www.petbilgievi.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...