Evcil Hayvanlarınız İle İlgili Veteriner Hekimine Soru Sor

Evcil Hayvanlarınız İle İlgili Veteriner Hekimine Soru Sor
Soru sormak için youtube kanalına abone ol video altına yorum yaparak soru sorabilirsin.

1 Mart 2014 Cumartesi

Hamsterların Beslenmesi ve Hamster Yemleri

Hamsterlar bilindiği gibi kemirgen grubuna giren hayvanlardır. Hamsterlar yiyeceklerini kemirerek yavaş bir şekilde yerler ve yavaş hazmederler. En çok hoşlandıkları gıdalar; tohumlar, fıstık, fındık gibi sert gıdalardır. Zaten hamsterların sindirim sistemleride sert gıdalar için uygundur.
Hamsterlar verdiğiniz yiyecekleri yiyecek keselerinde depolarlar. Bu keseler yanaklarında bulunur. Bu kese ile yiyecekleri yuvasına taşır ve burada saklar.
İstediği zaman buradan yiyecekleri alarak yer. Her ne kadar sert gıdalardan hoşlanıyor olsalarda; yumuşak gıdalarıda yerler. Fakat sürekli yumuşak gıda yemeleri çok uygun değildir. Sert gıdalar dişlerin törpülenmesini sağladığından; sürekli yumuşak gıda verilirse bu işlem aksamış olur. Bu dişler uzar ve besin alınmasını engeller hale gelebilir. Ayrıca yumuşak gıdaların keseden çıkarılması zordur ve yüksek oranda su içerdiğinden sindirim sistemi problemlerine yol açabilirler.
Su her canlıda olduğu gibi hamster için de hayati önem taşır. Halk arasında hamsterların su içmediği gibi yanlış bir inanış vardır. Hamster su içer ama bu miktar fazla değildir. Çoğu zaman verdiğiniz meyve ve sebzelerin içerdiği su hamster için yeterlidir. Ancak fındık, fıstık, tohum veya pellet yem gibi kuru gıdalarla beslenen hamster’lara mutlaka su verilmelidir.
Evcil hayvan mağazalarında bulabileceğiniz, hamster için özel imal edilmiş tohum karışımı yemler idealdir. Ay çekirdeği hamsterin favori tohumudur. Fındık, fıstık, ceviz içi, kuş yemi, darı, mısır, ay çekirdeği, kuru kedi ve köpek mamaları, bisküvi, muhabbet kuşu ve papağan krakerleri, bayat ekmek, buğday hamsterlerin severek tükettiği sert gıdalardandır. Bunun yanında haftada ki üç defa mavi lahana, ıspanak, havuç, elma , patates gibi meyve ve sezeler, sebze kökleri, haşlanmış et, haşlanmış yumurta vermek de vitamın takviyesi açısından çok faydalıdır. Yeni doğmuş yavrular gözleri açılana kadar anneleri tarafından emzirilir. Gözleri açıldıktan sonra yavaş yavaş annelerinin yemlerinden de yemeye başlarlar. Gebe dişiler, süt emziren anneler ve katı gıda almaya yeni başlayan yavrular için haşlanmış yumurta ve süt tozu ile hazırlanan karışımın verilmesi çok faydalıdır.
Hamster’ınıza kesinlikle vermemeniz gereken gıdaların başında çiğ et gelir. Portakal, mandalina, limon, kavun ve karpuz gibi çok sulu meyveler de hamster için iyi değildir. Ayrıca soğan ve sarımsak türleri de hamster’lara kesinlikle verilmemesi gereken gıdalardandır.

Hiç yorum yok:

Evcil Dostlarınız İle İlgili Her Türlü Bilgiyi Bulabileceğiniz Bir Sitedir.www.petbilgievi.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...