Evcil Hayvanlarınız İle İlgili Veteriner Hekimine Soru Sor

Evcil Hayvanlarınız İle İlgili Veteriner Hekimine Soru Sor
Soru sormak için youtube kanalına abone ol video altına yorum yaparak soru sorabilirsin.

5 Mart 2014 Çarşamba

Hamsterler Nasıl Tutulur ,ele alıştırılır ve evcilleştirilir.


Yeni hamster sahibi olanlar için hamsterı nasıl eline alacakları zorlandıkları bir konudur. Öncelikle birkaç gün yeni ortamına alışması için rahatsız etmemek önemlidir. Bu sürede kafesin telleri aracılığıyla uygun olan ekstra yiyecekler vererek güvenini kazanmaya çalışmalıyız. Bu esnada ona yüksek olmayan sesle seslenebilir ve sesimize alıştırabiliriz. 

Yeni hamsterımız uzattığımız yiyeceklere rahatlıkla yaklaşmaya ve yemeye başladığında, onu ürkütmeden ikinci aşamaya geçebiliriz. Bu aşamada onun kafes tellerinden dışarı yürümesini sağlamak en doğru yöntemdir. Bunu bir yiyecek aracılığıyla yaptırabileceğiniz gibi hamster dışarıyı merak ettiği ya da sıkıldığı için de tellerden dışarı kolaylıkla yönelebilir. Dışarı çıkmakla ilgilenmiyorsa aktif olduğu akşam saatlerinde ve aç olduğu zamanlarda en sevdiği yiyeceklerle denemeye devam edebilirsiniz.
Tellerden veya kapıdan dışarı yürütme yönteminde önemli nokta, yürüme yoluna avcunuzu uzatmaktır. Sakin olun, eliniz titremesin, eğer endişeliyseniz, rahat olacağınız bir zamanda denemeye çalışın, çünkü sizin endişeniz onu da korkutabilir. Unutmayın, hamsterınız sizi ısırsa da herhangi bir hastalığa neden olmaz, böyle bir durumda sabunlayıp durulamanız yeterlidir, çok endişe ediyorsanız baticon sürebilirsiniz. Hamster ısırığı fazla can yakmaz.Genellikle Suriye hamsterları daha az, Gonzales yani Campell türleri daha fazla ısırır ancak türden bağımsız olarak her hayvan farklıdır. Çok hareketli bir Suriye ve çok uslu bir Gonzales de istisna olarak bulunabilir.
Dikkat etmeniz gereken nokta, serinkanlı olmak ve hamsterınız cesaret edip elinize yürüdüğünde yere düşmemesi ve hızlı adımlarla kaçmaması için tedbirli olmaktadır. 

Elinize yürütmeyi veya bir şekilde nazikçe kavramayı başardığınızda, birkaç gün yalnızca bu aşamada kalmanızı tavsiye ederim. 2-3 dk ya da hamsterınız ne kadar sabrediyorsa onu bir elinizden diğer elinize yürüterek elinize alıştırın. Ve hemen evinizi, odanızı keşfetmesine izin vermeyin. Hamsterınız meraklı bir kaşiftir ve oldukça da hızlıdır, o nedenle onu hemen kafes dışında serbest bırakmamalısınız.

Kafes dışında serbest kalması iki şekilde olabilir, biri hamster topu edinmek ve hamsterınızın her gün birkaç dk da olsa hamster topunda koşmasını sağlamak. Bu hamsterınızın hem beden hem duygusal sağlığı için en doğru serbest bırakma yöntemidir. Elinizde ve sizin etrafınızda ufak geziler yapmasına da izin verebilirsiniz. Fakat sınırları siz belirleyeceksiniz, çünkü o her zaman daha fazlasını isteyecek ve dışarıya alıştığı takdirde kafesini kemirerek çıkmak istediğini belirtecektir. Bir denge bulmalısınız ve onunla her gün aynı saatte vakit geçirmeniz o saate kadar kafesi kemirmeden beklemesini sağlar.

Kafes dışında serbest kalmasının diğer şekli ise odaya serbest bırakmaktır, ancak bunu tecrübeli arkadaşlar dışında kimseye tavsiye etmiyorum. Çok hızlı ilerledikleri için ve meraklı canlılar oldukları için göz açıp kapama süresinde ortadan kaybolabilirler, bulmak pek kolay değildir. Eğer yine de serbest alanda gezdirmek istiyorsanız, öncelikle bunu düzenli olarak yapıp yapamayacağınızı kendinize sorun. Çünkü alıştığında hep odanızda gezmek isteyecektir. Cevabınız evet ise, oda içinde küçük bir alanı çıkamayacağı ve hatta zıplayamayacağı yüksekliği hesaplayarak eşyalarla çevreleyin. Başının geçebildiği her yerden geçebilen canlılar olduklarını da hesaba katın. Böylece ona hem geniş hem de korunaklı bir alan oluşturmuş olursunuz.

1 yorum:

Evcil Dostlarınız İle İlgili Her Türlü Bilgiyi Bulabileceğiniz Bir Sitedir.www.petbilgievi.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...