Evcil Hayvanlarınız İle İlgili Veteriner Hekimine Soru Sor

Evcil Hayvanlarınız İle İlgili Veteriner Hekimine Soru Sor
Soru sormak için youtube kanalına abone ol video altına yorum yaparak soru sorabilirsin.

11 Mart 2014 Salı

KÖPEKLERDE KULAK VE KUYRUK KESİMİ


BU YAZI BİLGİLENDİRME AMACI İLE YAZILMIŞTIR..KÖPEKLERİNİZİN KUYRUK VE KULAĞINI LÜTFEN KESTİRMEYİN.

Kulak kesimi yapılmamış bir Napoliten Mastiff yavru
Kuyruk Kesimi Yapılan Irklar:
Airedale Terrier  /  American Cocker Spaniel  / Australian Shepherd  /Australian Terrier
Boxer
Cane Corso / Cocker Spaniel
Dobermann
English Springer Spaniel
German short-haired pointer / German wire-haired pointer  /Giant Schnauzer
Irish Terrier  / Italian Spinone
Jack Russell Terrier

King Charles Spaniel
Lakeland Terrier  / Lucas Terrier
Miniature Pinscher  / Miniature Poodle / Miniature Schnauzer
Neopolitan mastiff / Norfolk Terrier / Norwich Terrier
Old English Sheepdog
Patterdale Terrier / Pembroke Welsh Corgi / Pinscher
Rottweiler  / Russian Black Terrier
Schnauzer
Smooth Fox Terrier / Spanish Water Dog  / Standard Poodle / Sussex Spaniel
Welsh Terrier
Yorkshire Terrier


Kulak Kesimi Yapılan Irklar:  The Boxer, Great Dane, Schnauzer’ın tüm türleri, American Staffordshire Terriers, Pit Bull Terriers, Miniature Pinchers, Manchester Terrier, Bouvier des Flanders,  Doberman Pincher ve Affenpinschers

      Kulak ve kuyruk kesiminin sebepleri;

** Avcı ve dövüştürülen köpeklerin avları veya rakipleri karşısındaki avantajlarını korumalarını sağlamaktır.
 Bu şöyle olur;dövüştürülen(illegal yollarla) veya dövüşen (sürü koruması sırasında vahşi hayvanlar ile)bir köpek dövüş esnasında kulağını veya kuyruğunu rakibine kaptırırsa; kulak ve kuyruğun vücuda bağlanma şekilleri diğer ekstiremitelerine göre daha zayıf yapılı olduğu için kopabilme veya büyük kanamalı yara alabilme ihtimali daha yüksektir.Bu denli kanamalı yaralar açılması hayati açıdan tehlikelidir.

** Günümüzde hepimizin en az bir kere karşılaştığı bir uygulama ise; ”Kulağı kökünden kesilmiş çoban köpekleri”dir.Bunun sebebi sorumlu oldukları sürüleri koruyan çoban köpeklerinin yırtıcı hayvanlar karşısında avantaj elde etmeleridir.

** Av köpeklerinin doğa şartlarında ilerlerken kulaklarını/kuyruklarını dallara, dikenli çalılara, sivri ağaç parçalarına kaptırmalarını ve zarar görmelerini  engellemek kesimin bir başka nedenidir.

** Kuyruk kesimi hijyen içinde de gerçekleştirilir. Yorkshire Terrier, İngiliz Çoban Köpeği gibi uzun ve sık tüylü ırklarda kuyruğa ait  uzun tüylerde  dışkı birikmesini engellemek sürekli bir temizlik gerektireceği için kuyruk kesimi yapılmaktadır.

** Bazı avcı(tavşan, tilki vs) Terrier ve Spaniel ırklarında  kuyruk vücuda göre uzun /  büyük olduğu ve dar alanlarda avı zorlaştırdığı için kuyruk kesimi yapılır.

** Show köpeklerinde “Irkın Standart Duruşu”nun  verilmesi için kuyruk-kulak kesimi yapılır. Irk standartlarını hakkıyla taşıyan (omuz yüksekliği-renk-ağırlık vs) her köpek en güzel kuyruğa / kulağa sahip olamamaktadır.

Kulak veya kuyruk köpeğin show kariyeri/ genel görünümünün estetiği için engel teşkil ediyor ise köpeğin yetiştiricileri kesim yaptırmaktadır. (American Kennel Club ve  Canadian Kennel Club halen kuyruk-kulak kesimi yapılmış köpekleri kabul ederken, British Kennel Club 2007’den beri yarışmalarına bu kesimlerin yapıldığı köpekleri kabul etmemektedir.)


** Köpek ırkları insanların ıslah çalışmaları sonucunda bu kadar çeşitlenmiştir. Farklı ırkların özelliklerini karıştırarak yeni ırklar elde etme çalışmaları süresince “düşük kulaklı köpek ırkları” oluşmuştur.
    Çoğu vahşi hayvanın ve insanların açık kulak kanalları vardır. Bu kulağın içinin hava ile temas etmesini ve  kuru kalmasını sağlar.
  Düşük kulaklar, kulak içinin nemli kalmasına yol açar. Nemli kulak içleri mantar enfeksiyonları ve bakteri üremesi için uygun ortam oluşturur.
Bunu önlemek amacıyla kulak kesimi yapılmaktadır.

** Beauceron , Bouvier des Flanders ve Doberman gibi ırklarda kulak kesimi köpek tarafından sesin daha iyi duyulması için yapılmaktadır. Doğru kesilmiş kulaklar sesin kaynağının tespitinde köpeğe yardımcı olma ihtimali taşır.

**  Doberman gibi insanların bulunduğu ortamları yine insanlara karşı koruyan bekçi köpeklerinde kulak-kuyruk kesimi köpeğin bir yabancı tarafından  yakalanma ve etkisiz hale getirilme ihtimalini azaltmak için yapılır.
** Rottweiler,Boxer, Dogo Argentino vb gibi ırklar arasında kuyruğunu aşırı hızlı kullandığı için yaralanmalar (kendi kuyruk uçlarında) gerçekleşebilmektedir. Ancak bu yaralanmalar ırkında yaşanıyor diye her köpekte rastlanmaz.

** Danua, APBT, Dogo Argentino gibi yakalama ve av köpeklerine ise boynuz, diş darbelerinden kulaklarının etkilenmemesi için kulak kesimi uygulanır.

** Kuyrukları yanlış kesilmiş hayvanlarla da sıkça karşılaşılır. Kuyruk kesimi yapılan ırklarda, kuyruk kesim bölgesi hayvanların psikolojisi ve mahremiyeti ayrıca özgüvenini yitirmemesi açısından değerlendirilmelidir. Erkek hayvanlarda anüsü tamamen, dişilerde ise anüs ve vajinayı kısmen örtecek şekilde uygulanmalıdır. Çünkü dişi köpekler çiftleşme isteği göstermedikleri zamanlarda kuyrukları ile genital bölgelerini kapatma ihtiyacı hissederler. 

** Ava çıkmayacak, show veya iş köpeği olmayacak, herhangi bir sağlıksal zorunluluğu(kırık kuyruk/ iyileşmeyen kuyruk ucu) bulunmayan  köpeklerde kulak ve kuyruk kesimi genellikle: yalnızca “ESTETİK amaçlı” yapılmaktadır.


Notlar:

--  Yapılacak kuyruk ve kulak kesimleri; veteriner kliniklerinde, konusunda uzman veteriner hekimleri tarafından hijyenik cerrahi operasyon koşullarında gerçekleştirilmelidir.

--   Avrupa  :  Norveç, İsveç, Finlandiya, İsviçre, Almanya, Lüksemburg ve   Avusturya’da kulak kuyruk kesimi  2004 yılından bu yana yasaktır.

--  Birleşik Krallık Parlamentosu (UK)  2006 Mart’ından bu yana iş köpekleri veya medikal bir sebep dışında kulak ve kuyruk kesimini yasaklamıştır.

-- Türkiye  Cumhuriyeti  5199 numaralı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 2. Kısım 2. Bölüm 8. Maddesinde belirtildiği üzere,

Ev ve süs hayvanının dış görünüşünü değiştirmeye yönelik veya diğer tedavi edici olmayan kuyruk ve kulak kesilmesi, ses tellerinin alınması ve tırnak ve dişlerinin sökülmesine yönelik  cerrahi müdahale yapılması yasaktır. Ancak bu yasaklamalara; bir veteriner hekimin, veteriner hekimliği uygulamaları ile ilgili tıbbî sebepler veya özel bir hayvanın yararı için gerektiğinde tedavi edici olmayan müdahaleyi gerekli görmesi veya üremenin önlenmesi durumlarında izin verilebilir.

Hiç yorum yok:

Evcil Dostlarınız İle İlgili Her Türlü Bilgiyi Bulabileceğiniz Bir Sitedir.www.petbilgievi.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...