Dünya da birçok çeşit kuş vardır. Uzun bacaklı leyleklerden tutunda güzel sesli bülbüllere kadar hepsinin ayrı bir görüntüsü ve ötüşü vardır. Havaların soğuması ile birlikte gökyüzünde bazı farklı kuş türlerinin sürü halinde göç ettiklerini görürüz. Kuşların aynı yöne doğru sürü halinde yolculuk yapmasının bir nedeni vardır mutlaka, gelin bu durumu hep birlikte öğrenmeye çalışalım.
Kuşlar sonbaharın gelmesiyle ılıman bölgelere göç ederler. Çünkü soğuk hava onların hayatta kalmalarını zorlaştırır.Kar yağışı olan kışı çok soğuk geçiren bölgeler de kuşlar göç etmemiş olsalar bütün kış yiyecek bulmakta zorlanırlar ve üreyemezler. Kuşların soğuk havaya maruz kalmamak için sıcak ilkimlere doğru yol almasını birçok biliminsanı da araştırmıştır. Soğuk havadan kaçan kuşlar güneye doğru uçarlar ve bilirsiniz ki güneyde hava herzaman sıcaktır. Fakat kuşlar zamanı geldiğinde güneyi de terk edip göç edebiliyorlar. İşte bu nokta da araştırmacılar konuya kesin bir cevap bulamıyor. Şunu da atlamamakta fayda var, göç eden kuşlar ile sürekli aynı bölgede yaşamayı sürdüren kuşlar arasında fark bulunmaktadır.. Göç eden kuşların koku alma, düşük sesleri iyi duyabilme ve yön bulma gibi çok daha üstün yetenekleri bulunmaktadır.
Kuşlar göç etmeye başlamadan önce göç süresince enerjiye çok ihtiyaçları olacaklarının farkındadırlar ve bu yüzden gitmeden vücuduna yağ depolamaya başlarlar. Kuşlar tıpkı bir uçak gibi kilometrelerce yolu aşarken depoladıkları yağı yakıt olarak kullanırlar. Kuşların dışında balinalar ve bazı balık çeşitleri de göç etmektedir. Kuşlar gibi onların da göç etmesinin nedeni neslini devam ettirebilmektir.
Kuşlar için kış aylarında bulundukları bölgede kar yağması ve havaların soğması ile yiyecek bulamayıp göç hareketi başlattıkları düşünülür. Ancak durum bu kadar basit değildir. Kuşların bu göç etme kararını nasıl aldığı konusunda birçok bilim adamı araştırma yaparlar.
Bazı bilimcilere göre yiyecek arayışı içinde oldukları içindir. Ancak yapılan bir deney sonucu bu durum bunun dışında etkenlerin olduğunu gösterir. Yapılan deneyde bahçe bülbülleri laboratuar ortamına alınmıştır ve mevsim koşulları değiştirilmiştir. Dışarda kış mevsimi yaşanırken içerde sıcak yaz mevsimi yaşanmaktadır. Kuşlar içerdeki hava koşullarını vücutlarını adette ederler. Kısaca bu yapay mevsime kendilerini ayarlarlar. Vücutlarına yağ depolamışlardır. Göç etme mevsimi geldiğinde yani dışardaki havaya görede hareket etmişlerdir. İçerde mevsimin sıcak olması onları tam anlamıyla etkilememiştir.
Kuşlar mevsim şartlarına göre göç etmiyorlar. Bazı bilimciler kuşların biyolojik saatinin olduğunu söylüyorlar. Kuşlar bu iç saatlerine uygun olarak göç ediyorlar. Kuşların bu kadar uzun yol uçması hiç kolay değildir ve bu yolda kuşlar çok yorulurlar. Havalar ısındığında tekrar dönerler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder