Evcil Hayvanlarınız İle İlgili Veteriner Hekimine Soru Sor
Soru sormak için youtube kanalına abone ol video altına yorum yaparak soru sorabilirsin.
4 Mart 2014 Salı
Tavşanlar Hakkında Bilgi
Tavşanlar:
Tavşanlar yüzyıllardır ehlileştirilmişlerdir, biraz gayretle çok sevimli pet olabilirler. tuvalet alışkanlığı kazanabilirler. Evi kirletmemeyi öğrenirler, çok uğraştığınız takdirde, itaat etmeyi de öğrenebilirler. Eğer bir an evvel tavşanın belli bir yere pislemesini ve böylece evin içinde serbestce dolaşmasını arzu ediyorsanız onu eve aldıktan sonraki bir kaç gün bir odaya koymak önerilir. Bu odaya bir talaş kabı bırakarak,tavşanın ihtiyacını buraya görme alışkanlığını kazanması sağlanır. Eğer bu sevimli hayvanı beslemek isterseniz,biraz sabırlı
olmanız gerekecektir Tavşanınızı ne kadar iyi eyitirseniz eğitin unutmayınki o bir kemiricidir.Evinizdeki tahta eşyalar süpürgeliklerde diş izi bırakmaması için ona bunun yerine geçebilecek sert birkaç eşya sağlamak iyi olacaktır. Örneğin iyice bayatlamış ekmek veya küçük parça odun bu ihtiyacı karşılar.
Tavşanlarda kaprofaji (dışkı yeme )vardır. Eğer günün herhangi bir zamanında küçük dostunuz kakasını yerken görebilirsiniz. Sakın şaşırmayın ve buna asla engel olmayınız. Tavşanlar iki çeşit kaka yaparlar bundan sadece birisini yerler. Çünkü tavşan, barsağının son kısmında imal ettiği bu içerik proteğin den çok zengindir,bazı vitaminleri içerir ,düşük selülozlu ve sindirime yardımcı bakterilerden oluşur. Tavşan günlük protein ihtiyacının % 7 sini bundan karşılar. Eğer buna engel olursanız tavşan güçten düşer ve zayıflar.
· Yavru tavşanlar, eğer üretilmeyeceklerse, iki yaşından önce kısırlaştırılmalıdırlar.Dişiler üreme organları(yumurtalık ve uterus ) kanserlerine çok yatkındırlar ve kısırlaştırma bu riski ortadan kaldırır; erkeklerin ise agresif davranışlarını önler.
· Çoğu tavşan, fazla beslenildiğinden, obesliğe yakın derecede şişmandır ve dengeli bir rejim şarttır. İyi kalite timothy samanı yanısıra, az miktarda pellet ve koyu yeşil , sarı sebzelerle meyveler kullanın. Samanın içindeki seluloz en iyi, tüy topu önleyicisidir ve sindirimi düzenler.
· Tavşanınız eve gelir gelmez, veteriner kontrolüne götürün; daha sonraki kontrolleri her altı ayda bir yapılacaktır. Tavşanlarda iç parazit çok görüldüğünden, gaita muayenesi tavsiye edilir. Pirelenebileceği için, pire ilaçları kullanılması gerekebilir. Dişlerini sıkça muayene ettirn. Tavşanlarda diş uzaması görüldüğünde dişlerin törpülenmesi gerekir. Tavşanların aşıya gereksinimi yoktur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder