Yavru köpek alacağınız zaman dikkat edilecek iki husus vardır.SAĞLIK ve ORİJİN. Bunları ayrı ayrı inceleyelim.
- SAĞLIK İlk bakışta size sağlıklı gibi görünen yavru siz aldıktan kısa bir süre sonra hastalanabilir hatta ÖLEBİLİR. Değilse de güvenilir bir firmayı tercih edin ve ne olursa olsun yazılı bir şekilde sağlık garantisi isteyin.
İki buçuk aylıktan küçük olmayan ve en az üç aşısı yapılmış yavruları tercih edin. Size bir buçuk aydan sonra alabileceğinizi ve anneden artık süt emmedikleri söylense de annelerinin yanında iki buçuk aylık olana kadar kalmaları çok faydalıdır.
Aldığınız yavruların iç ve dış parazit tedavilerinin yapılmış olup olmadığını kontrol edin.
Üç dört yavru arasından seçim yapmaya çalışın. Genellikle ilk yavrunun orijin ve sağlık olarak diğerlerinden daha üstün olacağı düşünülür. İlk yavrular daha iri oldukları için diğerlerinden daha fazla süt emerler. Üreticiler genellikle ilk yavruları satmayıp kendilerine damızlığa ayırırlar. Satıcıdan mutlaka viral enfeksiyonlara karşı yazılı sağlık garantisi alın. İlk bakışta size sağlıklı gibi görünen bebekler içlerinde kuluçka devresinde olan virüsler taşıyor olabilir. Siz aldıktan sonra yer değişikliğinden dolayı vücut direnci düşen yavru birkaç gün içerisinde hastalanabilir.
Eğitimli köpek mi, yavru köpek mi tercih edilmeli ?
Bazı durumlarda yavru almak yerine yetişkin köpekler tercih edilebilir. Bunun avantaj ve dezavantajlarına kısaca değinelim. Özellikle Alman çoban köpeği sevenler için sahip oldukları köpeğin orijinalliği çok önemlidir. Fakat bu ırkın kalitesini yavruyken anlamak imkansıza yakın derecede zordur. Yavruyken aldığınız köpek büyüdükten sonra fiziksel olarak sokak köpeğinden farksız olabilir, eğitimde başarısız olabilir yada bekçilik için alınan köpek bu görevi yerine getiremeyecek derecede sosyal olabilir. Büyük beklentilerle aldığınız, yetiştirirken maddi manevi hiçbir zorluktan kaçınmadığınız köpeğiniz sizi böyle bir düş kırıklığına uğratırsa köpek beslemekten soğuyabilirsiniz. Genetik rahatsızlıkların bir çoğunun bir yaşından önce ortaya çıkmadığını da düşünürsek yavru köpek almayı MACERA olarak nitelendirebiliriz.
Eğitimli köpek almanın en iyi yanlarından biri alacağınız köpeğin karakterini seçebilme lüksüdür. Çok sosyal bir aile köpeği veya sert karakterli bir bekçi köpeği arasında seçim yapabilirsiniz. Genellikle çok tecrübesi olmayanlar büyük köpeklerin yeni sahiplerine alışamayacağını düşünseler de doğru seçilmiş bir köpeğin alışma yaşı SINIRSIZDIR. Bir diğer görüş ise yıllarca beraber yaşayacağınız ailenizin bir ferdi olacak olan köpeğinizin gözünü sizle açmasıyla sizi daha iyi benimseyeceği yönündedir. Bu iki görüşte yerine göre doğrudur. Burada dikkat edilecek birinci husus köpeğin ırkıdır. Tabi ki hangi yaşta hangi ırkta alınırsa alınsın dikkat edilecek en önemli husus GÜVENİLİR bir yerden alınmasıdır.
Eğitimli köpek alırken dikkat edilecek hususlar nelerdir ?
Eğitimli köpek aldığınız zaman günahı ve sevabıyla beraber alırsınız. Önce fiziksel bir sorunu olmadığına emin olun. Bunun en iyi yolu uzman bir veteriner tarafından bir check up yapılmasıdır. İkinci ve daha zor olanı ise karakterinin sağlıklı olmasıdır. Burada sizin beklentilerinizde ve şartlarınızda önem taşıyor. Büyük köpeklerde rastlanan en büyük sorun korkak olmalarıdır. Hayatının herhangi bir devresinde şiddete maruz kalan köpeklerde sıkça rastlanan bu sorunun çözümü oldukça sabır ister bazen de imkansız olabilir. Bunu anlamak için köpeğin yanında birkaç ani el hareketi yapıp tepkilerini inceleyin. Size korku dolu bakışlarla bakıyor, kulaklarını kısıp başını aşağı eğiyorsa muhtemelen bu tarz bir problemi var demektir. Tercih etmemenizde fayda vardır. Köpeğin fiziksel ve ruhsal bir problemi yoksa iyi bir eğitime sahipse; görünüş olarak da sizi tatmin ediyorsa düşünmeden alın. Böyle bir köpek sahibi olmak kesinlikle bir ayrıcalıktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder