Evcil Hayvanlarınız İle İlgili Veteriner Hekimine Soru Sor

Evcil Hayvanlarınız İle İlgili Veteriner Hekimine Soru Sor
Soru sormak için youtube kanalına abone ol video altına yorum yaparak soru sorabilirsin.

15 Nisan 2014 Salı

Luxatio Femoris (Kalça çıkığı)

Yeni şekillenen çıkıklar da çıkan kemiğin tekrar yerine yerleştirilmesi işe yarayabilir ancak üzerinden 2-3 gün geçmiş vakalarda operatif müdahaleden yana olunmalıdır. Burada dikkat edilecek nokta 20-25 kilogramın üstündeki ırklarda operasyon sonrası bakımının daha özenli olmasını sağlamakdır.


Hastalığın nedeni nedir? 
Köpeklerde çok sık görülen kalça çıkığının oluşumunda en büyük faktör kazalar, düşme ve darbelerdir. 

Ayrıca kalça displazisi ve eklem bağlarının gevşekliği de çıkıkların oluşmasında hazırlayıcı rol oynayabilir. 

Nedenlere bağlı olarak yarı ve tam çıkıklar şeklinde gruplandırılabilir. 

Hastalığın gelişimi nasıldır? 

Kalça ekleminde kemiklerin birbirine tutunmasını sağlayan ligament, kas ve eklem kapsulasının zarar görmesi nedeniyle kemik yüzeylerinin karşı karşıya gelmemesi söz konusudur. 

çıkık şekillendikten sonra gerekli müdahalenin yapılmaması veya gecikilmesi durumunda eklemi oluşturan kemiklerde de hasar şekillenebileceği gibi bölgedeki bağların ve kas dokunun da zarar görmesi söz konusu olabilir. Bu da gözlenen belirtiler de (ağrı ve topallama) artışa neden olur. 

Hangi ırklarda daha çok görülür? 

Tüm ırklarda görülebilir. Ancak German Shepherd Dog, Boxer, Rotweiler, Golden Retriever, Labrador gibi kalça displazisine yatkın ırklarda daha sık şekillenir. 

Hastalığın belirtileri nelerdir? 

Topallama görülebilecek en belirgin bulgudur. Elle yapılan muayenede anormal bir oynaklık, ağrı ve çok karekteristik olan bir krepitasyon sesi tespit edilir. 

Ayrıca bacak (femur) kemiğinin çıkık ucunu da hemen derinin altında hissetmek mümkündür. Arkadan veya üsten bakıldığında eklemdeki deformasyon net bir şekilde gözlenebilir. 

Genellikle çıkık olan bacak da diğerine nazaran bir kısalma ve basış bozuklukları ile beliren durum daha sonralarda topallamanın artışı, ağrı ve yürüyüş bozukluklarının görülmesi ile belirgin hale geçer. özellikle oturma veya kalkma sırasında ağrı ve topallamanın şiddeti çok daha fazladır ve hasta bu yüzden kalkmak veya oturmak istemez. 

Röntgen bulguları tam bir teşhis için zorunludur. Bu sayede iki kemigin arasındaki açıklığı, kemiklerde hasarın olup olmadığını ve çıkığın pozisyonunu tespit etmek mümkündür. 

Sonuç ; 

Köpeklerde oldukça sık karşılaşılan bir durumdur. çıkığın şekillendiği eklem normal pozisyonuna getirilerek tedavisi söz konusudur ancak nüksetme olasılığı yüksek olduğundan operatif tedavi daha radikal çözüm sunar.

Hiç yorum yok:

Evcil Dostlarınız İle İlgili Her Türlü Bilgiyi Bulabileceğiniz Bir Sitedir.www.petbilgievi.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...