Evcil Hayvanlarınız İle İlgili Veteriner Hekimine Soru Sor

Evcil Hayvanlarınız İle İlgili Veteriner Hekimine Soru Sor
Soru sormak için youtube kanalına abone ol video altına yorum yaparak soru sorabilirsin.

30 Mayıs 2014 Cuma

Dünyada Yasaklanmış 10 Köpek Irkı Hangisidir

Bu köpekler çok vahşi’, ‘evet kesinlikle yasaklanmalı!’, ‘Canavar bunlar!’ gibi cümleler kuracağımı düşünüyorsanız, hayal kırıklığına uğrayacaksınız, üzgünüm!
Tamam listedeki 10 köpek de agresif, fazlasıyla sert ve sevdiklerine karşı fazla koruma içgüdüsüne sahip olabilirler, bunu kesinlikle kabul ediyorum.
Ama insanlar ile birlikte, sevgi, şevkat, paylaşım ve otorite (köpekler otorite altında
olmayı severler!) dahilinde büyütüldüklerinde, vahşileşmezler! Tabiki o çok sevdiği, tanrı gibi kabul ettiği biricik sahibi / ailesi tehlikede değilse…
Neden bahsettiğimi ırk özelliklerini okurken daha net anlayabileceksiniz…
Bence, asıl bu köpekleri bu hale getirenler çok vahşi ve canavar. Hatta biraz daha ileri gidip karakter bozuklukları olduğunu da şiddetle iddia ediyorum. Bu ırkları yasaklayacağımıza, akıl-ruh sağlığı dengede olmayan kişilerin değil köpek, akvaryumda balık beslemesine izin vermemek lazım!
10
Amerikan Bulldog’u
Başta Danimarka ve Singapur olmak üzere birkaç yerde daha yasaklı olan bu ırk, ailesine karşı fazlasıyla sakin, sevecen ve oyuncudur. Koruma içgüdüleri çok güçlü olduğu için, yabancılara ve köpeklere karşı sinirli bir tutum içerisinde olabilirler. Acı eşikleri fazlasıyla yüksek olan bu İngiliz asıllı Amerikan Bulldog’ları, maalesef ki, kötü insanlar yüzünden kötü ünlenmişlerdir.
9
Bandog
Asıl adı Amerikan Bondogge Mastif olan bu ırk, hala bir çok ülkede dövüş köpeği olarak kullanılıyor. Dövüş köpeği olarak eğitilmeseler de agresif olan bu köpekleri, bir de dövüş köpeği haline getirmek, gerçekten de akıl almaz. Zaten köpek dövüşü akıl almaz bir şey!
Genel olarak bu köpekler, çok uysal, kendine güvenli, yumuşak başlı, söz dinleyen ve akıllı köpeklerdir. Çocuklarla ve birlikte büyüdükleri diğer hayvanlarla çok iyi geçinirler. İgiyi çok severler, aileleriyle birlikte vakit geçirmek onlar için herşey demektir!
Çok iyi koruma köpeği olmalarıyla birlikte, tek problem tehlike anında ön uyarı yapmamaları…yani havlamamaları – çünkü böyle eğitilerek, seneler boyunca dövüşçü bir ırk haline getirilmişler. Sanırım artık hemfikiriz: insanlar yasaklanmalı, köpekler değil!
8
Napoliten Mastiff
Yine çok ciddi görünümlü, çok iri..ama o vahşi görüntüsünün altında aslında barışçıl karakterli bir köpek daha. Singapur ve Romanyada yasaklı.
Küçükken sosyalleştirilirse çocuklarla çok iyi anlaşabilir ama diğer hayvanlarla tek başına bırakılması iyi bir fikir olmayabilir. Koruma güdüsü oldukça sağlam ve korkunun ne demek olduğunu bilmezler. Ailesine ve sediklerine karşı çok uysal, sevgi dolu bir koruyucu olmakla birlikte, oldukça da inatçıdır. :) Dişileri, erkeklere göre daha az agresif olduğundan dolayı kalabalık bir aile için daha idealdir dişi Napoliten Mastiff.
Harry Potter izleyenler, Hangrid’in Fang’inden hatırlayacaklardır bu ırkı. :)
7
Wolfdog
Jack London’un Beyaz Diş’i.
Genetik özellikleri ile fazlasıyla oynanmış olmasından dolayı (yine suç biz insanların, gördüğünüz gibi), biraz dengesiz bir ırk Wolfdog. Çok iyi bir ev köpeği olduğunu söyleyemeyiz. Bazı durumlara bir ‘kurt’ gibi tepki verirken, bazı durumlara da ‘köpek’ gibi tepki verebiliyorlar, ve tepkilerini önceden kestirmek oldukça zor.
6
Boerboel
Güney Afrika Kökenli bu ırk, çiflik evlerini leopar ve aslanlara karşı korumak için üretilmiştir. Çok sakin yapılı olmakla birlikte, özellikle kadınlara ve çocuklara her zaman fazla hassas davranır. Bebekliğinden itibaren sosyalleştirirseniz, çok keyifli bir ev köpeği olabileceği gibi, koruma içgüdüleri gelişmiş bir köpek cinsidir.
Ve maalesef Danimarka’da yasaklı köpekler listesindedir.
5
Dogo Argentino
Avusturalya, Yeni Zelanda ve Portekiz başta olmak üzere yaklaşık 10 ülkede yasaklanmış durumdalar. Neden? Çünkü köpek dövüşlerinde kullanılmış, aslanlarla kapıştırılmış ve belki de sadece bunun için üretilmiş bir ırk. Danua da dahil olmakla birlikte, birkaç ırkın birleştirilmesiyle ortaya çıkarılmış bir ırk olması da, zavallının yasaklı köpekler listesine girmesinde etkili. (herşeyi biz yapıyoruz!)
Ama aslında Dogo Argention dediğimiz ırk şu:
Bu köpekler, ailesine çok bağlı, çok oyuncu ve çok akıllı oluyorlar. Tüm aile fertleriyle iyi anlaşabilmesi ile birlikte, en sevdiği şey aile fertleri tarafından kucaklanmak ve öpülmektir  Zekasından dolayı, çok kolay eğitim alabiliyorlar, ama doğası sert olan her köpek gibi kurallar dahilinde ve “tutarlı bir sahip” tarafından yetiştirilmesi gerekiyor.
4
Presa Canario
Gerçekten sert karakterli bir köpekle karşı karşıyayız! Zaten kökenleri de evcil değil. Söz dinleme gibi bi durumları yoktur. Bu köpeğin sahipleri mutlaka dominant karakterli, güçlü ve köpekten anlayan biri olmalıdır.
Pittbull ve Mastiff ırkları kırması Presa Canario, bekçi köpekleri sınıfına girer, ve görünüşünden çok daha sert ve agresiflerdir. Kısacası yanlış sahiplerin elinde, tehlikeli olabilirler. Eğer sahip “doğru” ise, keyifli ve gerçek bir dost olarak hayatınızda varlığını devam ettireceklerdir.
FCI’a göre, en üstün yakın koruma köpeklerinden biri. Üstelik, pittbull’lara karşı ezici bir üstünlükleri de var. Bu nedenle Amerika’da pittbull’lu suçluları yakalamak için, polislerin 1 numaralı yardımcıları Presa Canario’lar.
Avustralya ve Yeni Zelanda’da yasaklı köpeklerden biridir.
3
Fila Brasileiro
Brezilya Mastiff’i olarak da bilinir. Ev ve apartman yaşamına uygun değildir, açık arazi köpeğidir.
Çok cesur, dikkatli, fazlasıyla kavgacı ama sahibine köle olan bir ırktır. Yabancılardan, ve diğer hayvanlardan hoşlanmaz. Kısacı, yabancı insanların olduğu ortamlarda, sağı solu belli olmaz. Hatta, köpek show’larında Fila var ise, jüri özellikle dokunmamaya ve fazla yaklaşmamaya özen gösterir.
Ben yine de herşeyin sahipte bittiğine inanıyorum.
2
Japon Taso Inu
Japon dövüş köpeği. Zeki, cesur, agresif ve acı eşiği yüksek bir köpek daha.
Aile hayatına çok uygun değil, çünkü üzerinde otorite kurabilen sadece 1 kişiye itaat etme özelliği var. Aile içerisinde, dominant olmayan kişilere hükmetmeye çalışabilir, ve isterse başarırı da. :) Eğer ondan daha sert değilseniz, keyfinizi kaçırabilir; birlikte yaşamanız sıkıntılı olabilir.
Mutlaka ve mutlaka, bebekliğinde itaat eğitimi almalı, ve sosyal büyütülmeli. Hayvancığın genlerinde var agresiflik, biz oynamışız genleriyle, o ne yapsın :(
Ne kadar sosyal olursa olsun, diğer hayvanlara karşı agresif ve tehlikelidirler. Kavgaya tutuştuğu herhangi bir köpeğin canlı kalması uzak bir ihtimaldir. Düşünün ki 6 aylıkken, 60 kiloya yaklaşıyor cüssesi. Kaslı yapısını da göz önüne alırsak..hoş değil:)
1
Amerikan Pittbull Terrier
Eski savaş köpeği kökenli olan Amerikan Pittbull Terrierleri, düşmanıyla ölesiye kapışır. Düşmanı ölmediyse, o istememiştir.
Çok az bir eğitim ile tanımadıklarının iyi veya kötü niyetli olup olmadığını anlayabilme yeteneği edinebilir ve iyi huylu, sakin, sevimli ve itaatkar bir köpek haline gelebilir. Sahibine de çok iyi bir dosttur. Açıkçası ben, çok sevgi dolu, sırnaşık ve insana aşık pittbull’lar gördüm; onlarla yerlerde bile yuvarlandım…

Hiç yorum yok:

Evcil Dostlarınız İle İlgili Her Türlü Bilgiyi Bulabileceğiniz Bir Sitedir.www.petbilgievi.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...