Evcil Hayvanlarınız İle İlgili Veteriner Hekimine Soru Sor

Evcil Hayvanlarınız İle İlgili Veteriner Hekimine Soru Sor
Soru sormak için youtube kanalına abone ol video altına yorum yaparak soru sorabilirsin.

1 Mayıs 2014 Perşembe

Köpeğimi nasıl mutlu edebilirim.?

Mutlu Bir Köpek İçin 40 İlke


1- Köpeğinizin tüylerini sık sık taramanız gerekir: Köpeğinizi düzenli bir şekilde taramanız ve ona mesaj yapmanız köpeğinizi memnun edecektir. Aynı zamanda onu deri ve tüy hastalıklarından koruyacak, kan dolaşımını canlandıracak ve aranızdaki sevgi bağınızı güçlendirecektir. Köpeğiniz için en uygun tarağı seçmeye dikkat edin!
2- Köpeğinizi çok kaliteli besleyin: Köpeğinizin iyi beslenmesi, hem fiziksel sağlığı açısından hem de fiziksel rahatlığı açısından önemlidir. Ama köpeğinizi beslerken dikkat etmeniz gereken bir konu var. Örneğin köpeğiniz sırf çok seviyor diye veteriner hekiminizin onaylamadığı köpeğinize zararlı olabilecek marka ve ödül mamalarından uzak durmanız gerekir. Bu türden bazı ürünlerde yoğun gıda boyası ve kimyasal tatlandırıcılar köpeğinizin sağlığını tehdit eder.
 3- Köpeğinizi pire ve kenelerden koruyun : Bu konuda kesinlikle hassas davranın. Onu sürekli rahatsız eden pire ve kenelerden kurtulması onu oldukça mutlu edecektir. Son dönemde pet shoplarda ya da veteriner klinikleri dışında marketlerde satılan kene ve pire ilaçları köpeğiniize zarar verebilir. Hangi ilaçı nasıl kullanacağınızı mutlaka veteriner hekiminize sorun.Köpeğinizin sağlığı ve sizin sağlığınız açısından bu önemli ayrıntıdır.
4- Onunla hergün oynayın: Onunla oyun oynamanız onun gelişimi için oldukça önemlidir. Köpeğinize vakit ayırın ve onunla oynayacağınız oyunları öğretin.  Onunla geçirdiğiniz vakit sizinde hem fiziksel hem psikolojik sağlığınızı onun kadar olumlu etkileyecektir.
 5- Cinsine ve yaşına uygun Köpek Maması seçimi yapın: Nasıl ki köpeğinizi kedi mamasıyla beslemiyorsanız, yavru köpeğinizi de yetişkin köpek mamasıyla beslemeyin. Onun ihtiyaçlarına uygun mama seçimi yapınız.
6- Bol bol taze su içmesini için suyunu yenileyin: Özellikle sıcak yaz aylarında köpeğinizin bolca su içmesini sağlayın. Önünde sık sık suyunu değiştirdiğiniz, büyükçe bir kap bulundurun. Köpekler sıcaktan çok etkilenir, özellikle soğuk iklim şartlarına göre genetiği şekillenmiş köpekler için yaz sıcaklarından korunmak hayati öneme sahiptir.
 7- O’nu ödüllerin: O’nu sık sık takdir edin. Bunun için kaliteli ödül mama ve bisküvilerini kullanabilirsiniz.
 8- O’nu sık sık gezintiye çıkarın: Köpeğinizle sık sık kısa gezintilere çıkın. Bu evinizin önündeki küçük bir park bile olabilir. Yeter ki sizinle vakit geçirebileceği evden farklı açık hava olsun. Gezdirdiğiniz yerde onun ilgisini çekebilecek obje ve nesnelerin olması onun için bu gezintiyi daha keyifli bir hale getirir. Onun bu sevincine ve merak eşlik etmeniz onu mutlu edecektir. Arkadaşlarınızın da köpekleri varsa kendi köpeğinizle tanıştırıp onun daha da sosyalleşmesi sağlayabilirsiniz.
 9- Doktorculuk oynamayın: Unutmayın ki siz veteriner hekim değilsiniz. Siz sadece bir evcil hayvan sahibisiniz. Bu yüzden köpeğinzi kendi başınıza tedavi etmeye çalışmak yerine yerine bilgili, tecrübeli ve emin ellere teslim edin. Daha önce bilmem kaç köpeğe bakmış olmanız sizin onu tedavi edebileceğiniz anlamına gelmez. Bu konu uzmanlık gerektiren bir konudur. Kendi kendinize köpeğinize ilaç uygulamak yerine eğer veteriner hekiminize güvenmiyorsanız çevrenizin önerilerine göre güvenebileceğiniz bir veteriner hekim danışın.
 10- Evinizde onun için güvenlik önlemleri alın: Artık yalnız değilsiniz, bu sebeple yaşadığınız mekana Onu da dahil edecek ve ona göre önlemler almalısınız. Örneğin Onun için tehlikeli olabilecek deterjan vb. maddeleri onun ulaşabileceği yerden kaldırmalısınız. Yavru olan köpekler özellikle etrafta dolaşan kabloları kemirmeyi çok severler. Ortalıkta kablo bırakmayın. Eğer bırakmak zorundaysanız mutlaka onun yaklaşmasını engelleyen yöntemler araştırın, sorun.
 11- Veteriner Hekiminizin telefon numarasını her zaman ulaşabileceğiniz bir yere kaydedin:Köpeğiniz sizinle oldukça unutmayın ki her an veteriner hekiminize ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu yüzden telefon numarasını her an ulaşabileceğiniz bir yere kaydedin ki acil durumlarda zaman kaybetmeyin. Başka güvenebileceğiniz veteriner hekimlerin adreslerini de mutlaka  bir kenara not edin. Çünkü acil bir durumda her zaman gittiğiniz veterinerinize  ulaşamayabilirsiniz.
 12- Yürüyün, yürüyün ve yine yürüyün: Köpeğiniz için ve tabi ki sizin için yürümek olmazsa olmaz olmalı. Yürümek en az sizin köpeğiniz kadar size de oldukça yararlı olacaktır. Gün içerisinde biriken enerjiyi ve kaloriyi her ikinizinde atması gerekir. Bu köpeğinizin hem direncini arttırır hem kilosunu dengeller hem de psikolojisine faydalıdır.
13- O’nu kısırlaştırın : Kısırlaştırılmış köpekler daha sağlıklı ve daha uzun yaşarlar. Aynı zamanda kısırlaştırma beklenmeyen gebeliklerin sizin için de istenmeyen durumlara yol açmaması için şarttır. Köpek kısırlaştırıldıktan sonra nasıl besleneceğine dikkat etmeniz ve bu konuda  veteriner hekimizden yardım almanız gereklidir. Ama kabaca buna uygun light köpek mamasını ya da kısırlaştırılmış olanlar için özel mamalar kullanmanızı önerebiliriz.
 14- Fit olmasını sağlayın: Köpeğinizi beslediğiniz köpek maması onun genel sağlık durumuna uygun olmalı. Örneğin eğer köpeğiniz kiloluysa ona uygun bir düşük kalorili kullanmalı ve aynı şekilde çok zayıfsa ona göre bir mamayla beslemelisiniz. Çünkü iyi beslenmiş bir köpek mutludur.
 15- Köpeklerinizin tırnaklarını kesin : Uzun tırnaklar köpeğinizi çok rahatsız eder, bu yüzden veteriner hekiminize düzenli olarak tırnaklarını kestirin veya siz yapabiliyorsanız köpeğinize tırnak makası  edinip, kesimini siz yapın. Köpeklerimiz bizimle aynı evde yaşamaya başladığından beri tırnaklarını dışarı çıkmadıkları için törpüleyemezler. Bu yüzden tırnakları uzar. Doğal hayatta köpek böyle bir şeye ihtiyaç duymazken bizimle birlikte evcil hayata uyum sağlamış evcil hayvanlarda bu bir sorun haline gelmektedir. Tırnak bakımı ihmal edilmemesi gereken bir detaydır.
16- Oyuncakları konusunda dikkatli olun: köpeğinizin fiziksel ve psikolojik gelişimi için oyun çok önemlidir.  Fakat köpeğiniz için oyuncak seçerken ona zarar verebilecek materyalden yapılmış oyuncaklardan kaçının. Köpeklerinizi  yalnız başına evde bıraktığınızda bazen size öfkelenebilirler. Bu öfkelerini de onlar için aldığınız oyuncaklarından çıkarır ve hatta bazen yerler. Köpeğiniz evdeyken onun oynaması için yanında bırakacağınız oyuncakların çabuk parçalanabilir ve yendiğinde zarar verir nitelikte olmamasına dikkat edin.  Eğer parçalanır bir oyuncağı varsa ve onu seviyorsa sizin gözetiminizde hatta sizinle oynamasında fayda vardır.
17- Bırakın koklasın: Köpekler koklamayı, etrafını koklayarak keşfetmeyi çok severler. Bu yüzden onu sık sık dışarı çıkarın ve etrafını koklayarak tanımasına olanak verin. Koklamak onların etrafı tanıması ve kendine olan güvenini pekiştirmesi için çok önemlidir.
18- Git getir !: Köpeğinizle oyun oynayın. Özellikle git getir oyununu köpekler çok sever. Bu oyun için köpek frisbeeleri veya köpek için olan topları kullanabilirsiniz.
19- Onu anlamaya çalışın: Köpekler bizim gibi kendilerini ifade edemeseler de onların da kendine has kendini ifade etme yolları vardır. Örneğin kuyruk şekilleri onu anlamanıza çok yardımcı olur. Köpeğinizin kuyruk hareketlerini gözlemleyin. Kuyruğu aşağıya doğru sarkıksa kokmuş veya endişeli demektir; deli gibi sallıyorsa elbette ki çok mutlu. Onu mutlu etmek için onu anlamak için çaba gösterin.
20- Kulak temizliğine dikkat edin, önem verin: Köpeğinizin kulaklarını ona özel kulak temizleme solüsyonlarıyla  olarak temizleyin. Köpeğinizin sık sık kulaklarının kontrol edin. Yaz aylarında pisi pisi otlarının  olduğu yerlerde gezdirdikten mutlaka kulaklarının içine bakın. Unutmayın ki temiz köpek mutlu köpektir.
21- Islak Mama sürprizleri yapın: Köpekler genelde ıslak mamayı çok severler. Genel beslenmesi için değil fakat arada sırada konserve yaş mamayla onu mutlu edin. Eğer markanız kaliteliyse sürekli onunla da besleyebilirsiniz. Köpeğiniz eğer az su tüketiyorsa beslenmesindeki konserve oranını arttırmalısınız.
 22- Onu okşayın: Köpeğinize sık sık dokunun, onu okşayın. Bu onu oldukça mutlu edecektir. Köpeğinizle sizin aranızdaki elektirik alışverişi her ikinizi de mutlu edecek ve rahatlatacaktır.
 23- İsimlik kullanın: ilk olarak onun güvenliği için köpeğinizin tasmasında üzerinde telefonunuzun yazdığı bir isim künyesine mutlaka takın. Böylece olası tehlikeli durumlarda size daha kolay ulaşılabilir.
24- Kemirebileceği oyuncaklar alın: Bir şeyleri kemirmek, gevelemek köpeklerin stresini azaltır. Bu sebeple onlara kemirebilecekleri, dişlerini kaşıyabilecekleri oyuncak ve kemikler alın
25- O’nu suya sokun: Hemen hemen her köpek ırkı suyu sever. Hatta bazıları çok iyi yüzücüdürler. Onu suya alıştırın. Alışınca göreceksiniz ki bundan çok keyif alacak. Özellikle yaz aylarında her gün köpeğinize suya sokmanız ve yüzdürmeniz gereklidir. Fakat eğer köpeğinizi denize sokuyorsanız sonrasında mutlaka durulamalısınız. Aksi taktirde biriken tuz köpeğinizin deri ve tüylerine zarar verir. Ayrıca tüylerin renklerini de değiştirecektir.
26- Hadi bul oyunu oynayın: Köpeğinize oturmasını söyleyin. Ona bir ödül maması gösterin ve saklayın. Örneğin kapının arkası, bir peçetenin altı gibi. onu bulmasını isteyin ve bulduğu zaman onu kutlayıp, ödüllendirin.
27- Yemek artıklarıyla beslemeyin: Bizim için yememizde hiçbir sakınca olmayan yiyecekler köpeklerde bir çok sağlık problemine yol açabilir. Bu sebeple köpeğinizi ona uygun bir mamayla besleyin, masada kalan artıklarla değil.Köpeğinize zararlı yemek artıklarını bilmekte fayda var. Eğer ille de yemekle beslemek istiyorsanızda onun için ayrı yemek yapmanız gerekir.
28- Köpeğinizin fotoğrafını çekin: Bir çok köpek fotoğraf çekilmeyi, poz vermeyi çok sever. Bu sizin için de çok keyifli olacak.
 29- Onunla konuşun: Köpeğinizi önemseyin ve onunla konuşun. Sizi anlayıp dinleyecektir. Sizin sözlerinizi anlaması gerekmiyor. Ruh haliniz ve kelimeler üzerindeki vurgularınız sayesinde sizi bir arkadaşınız kadar iyi anlayacak ve ruh durumunuza ortak olacaktır. Bu iletişimi inatla sürdürmeniz durumunda zamanla sizde onu daha iyi anladığınızı fark edeceksiniz.
30- Köpeğinizi aşırı sıcaktan koruyun: Özellikle sıcak yaz aylarında köpeğinizi aşırı sıcaklardan koruyun. Onu günün serin zamanlarında örneğin sabah erken veya akşam üstü serinde dışarı çıkarın. Ayrıca gün için aşırı sıcak zamanda köpeğinizi suyla ıslatın fakat her zaman köpek şampuanı kullanmayın.
31- Düzenli olarak veteriner Hekiminize götürün: Bir sağlık problemi olmasa bile köpeğinizi düzenli olarak veteriner hekiminize kontrol ettirin. Aşı zamanları aynı zamanda bir muayene imkanı verecektir size. Veteriner hekiminize aşı sırasında aklınızda soruları sorabilir ve onun muayenesine yardımcı olabilirsiniz.
 32-Dişlerini fırçalayın: Köpeğinizin dişlerini düzenli olarak fırçalamak için ona uygun bir köpek diş fırçası ve macunu edinin.
 33-Köpeğinizi Yıkayın: Köpeğinizin deri ve tüylerine uygun bir şampuanla köpeğinizi düzenli olarak yıkayın ve  her zaman  mis gibi kokmasını sağlayın. 15 günde bir mutlaka yıkamanız yararlıdır. Çünkü gün içerisinde havadaki tozlar tüylerin arasında girerek neminde etkisiyle derisine yapışır. Havasız kalan deri enfeksiyonlara açık hale gelir. Yaz aylarında bir çok köpeğin çeşitli yerlerinde yaraların çıkmasın bir sebebi de budur.
34- Şekerden uzak tutun: Şekerli yiyecekler özellikle çikolata köpeğiniz için zehirleyici olabilir. Köpeğinizi kesinlikle şekerden uzak tutun.
 35- Köpeğinize karşı kibar olun: Köpeğinize karşı her zaman nazik olun. Ona asla vurmayın. Hata yapsa da asla şiddet uygulamayın. Bu size karşı olan güvenini zedelemekten başka bir işe yaramayacaktır.
 36- Yatağından ayırmayın: Bir yolculuğa çıkacaksınız ve Köpeğinizi bir kaç günlüğüne bir arkadaşınıza bırakıyorsunuz. Köpeğinizi devamlı uyuduğu, kokusuna alışkın olduğu yatağından sakın ayırmayın. Beraberinde yatağını da götürmeyi unutmayın. Köpekler için yatakları önemli bir nesnedir.
37- Aşılarını ihmal etmeyin: Köpeğinizin kesinlikle bir karnesi olmalı. Bu karneden aşılarını kolayca takip edebilrsiniz. Veteriner hekiminizin önerdiği aşıları önerdiği zamanlarda yaptırmaya özen gösterin. Aşılama için sabit bir aşı programı yoktur. Her veteriner hekim aşı programını kendi bölgesindeki hastalıkların görülme sıklığına ve derecesine göre belirler. Bu konuda her veteriner hekimin farklı uygulama içinde olabilmesi normaldir.
38- Köpeğinizle dans edin: Müziği açın ve onunla dans edin! Köpek de dans eder mi demeyin. Bunu küçümsemeyin sadece deneyin ve görün!..
 39- En iyi arkadaşı siz olunKöpeğinizle konuşun, dertleşin. Birbirinizin en iyi arkadaşı olun. O sizi dinleyecektir. Dinlemek konusunda köpeğinizden daha iyi dost bulamazsınız. Sıkça göz teması kurun. İçinizdekileri gözleriniz aracılığıyla onunla paylaşabilirsiniz. O sizi anlayacaktır. Aynı yöntemle sizde onu anlamaya onunla arkadaşlığınızı pekiştirmeye çalışın.
40- Hakkını verin: Siz bir can sahiplendiniz. Onun sorumluluklarını yerine getirin, Dostunuzun hakkını verin, haksızlığı da hakkını aldığını da hisseder.

Hiç yorum yok:

Evcil Dostlarınız İle İlgili Her Türlü Bilgiyi Bulabileceğiniz Bir Sitedir.www.petbilgievi.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...