Evcil Hayvanlarınız İle İlgili Veteriner Hekimine Soru Sor

Evcil Hayvanlarınız İle İlgili Veteriner Hekimine Soru Sor
Soru sormak için youtube kanalına abone ol video altına yorum yaparak soru sorabilirsin.

24 Haziran 2014 Salı

Kaplan nasıl bir hayvandır?

Vahşi doğanın en güçlü ve yırtıcı hayvanı kaplandır. Kedigiller familyasının etçil memeli türü kaplan, en güçlü 4 büyük kediden biridir.

Kaplanların bilimsel sınıflandırılması ise şu şekildedir:

Animalia (Hayvanlar) > Chordata (Kordalılar) > Vertebrata (Omurgalılar) > Mammalia (Memeliler) > Theria > Carnivora (Etçiller) > Felidae (Kedigiller) > Pantherinae (Büyük Kediler) > Panthera > Panthera tigris (Kaplan)

Kaplanlar aslanlara benzer ve onlarla çiftleşebilir ama onlardan daha güçlü ve yırtıcıdır.

Kaplanların renkleri türlerine göre farklılık gösterir. Kürkleri parlak sarımsı renklerden koyu kahverengiye ve pas rengine kadar değişebilir. 

Erkek kaplanın uzunluğu ortalama 3 metre, ağırlığı ise 200 kilogram, dişilerin uzunluğu ise ortalama 2,5 metre, ağırlığı 150 kilogram civarındadır.

Kaplanların kürkleri enine uzun ve siyah çizgilerle kaplıdır. Postlarının bu özelliği sayesinde ormanlık ve çayırlık alanlarda daha iyi saklanabilirler.

Soğuk bölgelerde yaşayan kaplanların tüyleri uzun, sıcak bölgelerde yaşayanların ise daha kısadır. Ayrıca kaplanların yüzlerindeki tüyler vücutlarındakine göre daha uzundur.

Genel olarak kaplanlar sıcağı sevmez ve günün sıcak saatlerini gölgelik yerlerde yatarak geçirirler.

Diğer kedi türlerine göre iyi tırmanma özellikleri yoktur ancak çok iyi yüzücüdürler.

Avlanma

Genellikle gece ve yalnız avlanırlar. Arka ayakları ön ayaklarına oranla daha uzun olan kaplanlar, avlarının üstüne kolayca atlayabilir, keskin ön pençelerini kullanarak kolayca yakalayabilirler.

Çiftleşme

Erkek kaplanlar dişilerden daha geç olgunlaşır. Yaklaşık 3 yaşında olgun hale gelen dişi kaplan ancak kızıştığı zaman çiftleşir. 

Çiftleşme dişilerin kızgınlık döneminde meydana gelir ve gizli bir yerde 2 ila 5 gün arasında sürer. 105-115 günlük gebelik süreci, dişinin 2 ila 6 yavru doğurmasıyla son bulur.
 
Yaklaşık 1,5 kilogram ağırlığında doğan yavru kaplanların gözleri 14 gün sonra açılır. Sadece 6 hafta sütle beslenen yavru kaplanlar annelerinin yanında 7 aylık olana kadar avlanmayı öğrenir ancak tek başlarına avlanmaya başlamaları 2 yaşlarını bulur.

Yaşayan ve soyu tükenen 10 kaplan türü bulunur. Bengal, Sibirya, Çinhindi, Sumatra, Malaya, Güney Çin kaplanı yaşayan; Bali, Java, Hazar, Trinil kaplanı ise soyu tükenen kaplan türleridir.
Evcil Dostlarınız İle İlgili Her Türlü Bilgiyi Bulabileceğiniz Bir Sitedir.www.petbilgievi.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...