Gezegenin biyoçeşitliliğini, hayvan ve bitkilerin yaşam alanlarını korumak için çalışmak aslında yalnızca bu canlılar için değil insanların geleceğini kurtarmak için de büyük önem taşıyor.
Bu çabayı sürdürmenin tek sebebi insanların gelecekteki gıda kaynaklarını kurtarmak değil. Biz aynı zamanda ilaçlarımızı ve dünyaya dair edindiğimiz bilgilerin birçoğunu da bu canlılardan sağlıyoruz. Onları kurtarmak konusunda sorumluluk hissetmek bu nedenlerle de önemli.
Dünya üzerinde pek çok örgüt ve yönetimler bu hayvan türlerini korumak için çalışma yürütüyor:
Bu hayvan türlerinin yaşam alanları koruma altına alınmaya çalışılıyor, bu türler gözetim altında yavrulatarak çoğaltılıyor, yok olanlara alternatif doğal koruma alanları ve milli parklar yaratılıyor.
Bu türlerinin avlanması yerine farklı gıda kaynakları kullanılması teşvik ediliyor. Ayrıca devletler, nesli tükenmekte olan hayvanları korumak için aralarında anlaşmalar imzalıyor.
Bilim insanları ise bu hayvan türlerinin genetik bilgilerinin korunabileceği gen bankalarıoluşturuyor. Bu sayede, bazı hayvan türleri yok olsa da, saklanan genetik bilgileriyle ilerde aynı türden yeni hayvanlar üretilebileceği düşünülüyor.
Hayvanseverlere öneriler
- Hayvanların nesillerini korumak için sahip olmaları gereken ‘sürdürülebilir nüfus’ sayılarını takip etmeli ve sayıları azalanları korumalıyız ki bugün tehlikede olmadığını düşündüğümüz türleri yarın tehdit altında bulmayalım.
- Öncelikle nesli tehlikedeki hayvanlar hakkında detaylı bilgi edinebiliriz. Nerede ve nasıl yaşıyorlar? Var olmaları neden önemli? Bunları bilirsek onlara daha kolay yardım edebiliriz.
- İnsanların geçmişte yaptıkları hataları, doğal dengeyi nasıl bozduklarını öğrenebiliriz. Böylece aynı hataları tekrarlamamış oluruz.
- Kendi ülkemizde soyu tükenmekte olan hayvanları araştırıp öğrenebiliriz.
- Bir bahçemiz varsa, bahçede yaşamaya elverişli bir hayvan türünü orada besleyip sayısını çoğaltabiliriz.