19 Haziran 2014 Perşembe
Papağan nasıl bir kuş türüdür?
Papağansılar (Psittaciformes) takımını oluşturan, kıvrık gagalı, parlak tüylü, sıcak yerlerde yaşayan, etli ve kalın dilli kuş türlerine papağan denir. Latince ismi Psittacus’tur ve Psittacidae familyasından gelirler.
Ağırlıklı olarak Afrika, Amerika, Asya ve Okyanusya’nın tropikal orman bölgelerinde yaşarlar.
Fiziksel özellikleri
Papağanlar dil yapısına göre iki gruba ayrılır:
- Kaygan dilliler: Ceviz ve meyve ile beslenirler
- Fırça dilliler: Bitki özüyle beslenirler
Doğal yaşam koşullarında ortalama ömürleri 70 yıl olan papağanların 300’ün üzerinde çeşidi vardır. Kafeste yaşayan papağanlar 30-40 yıl arasında yaşar.
İkisi önde, ikisi arkada olmak üzere dört parmağa sahip ayakları olan papağanlar, gagalarını üçüncü bir ayak gibi kullandıklarından en iyi tırmanıcı kuşlar olarak kabul edilir. Güçlü gagaları cevizi bile tek bir darbede rahatça kırarlar.
Kanatları diğer kuşlara göre nispeten kısa olan papağanların, kalın ve kıvrık üst gagaları hareketlidir ve yiyeceklerini üst gagaları ile kırarlar. Kalın ve etli olan dillerini aynı zamanda dokunma duyusu için de kullanırlar.
Yeni Zelanda papağanı haricindeki papağanların hepsi iyi uçucudur ve genellikle çiftler veya gruplar halinde uçarlar.
Türlerine göre tomurcuk, çiçek, meyve ve meyve tohumlarıyla beslenen papağanlar, beslenme ve dinlenme zamanlarında hayli sakindir. Özellikle yeşil renkli olanları doğada çok iyi kamufle olduğundan çoğu zaman fark edilmezler. Ağırlıklı yeşil olmak üzere, beyaz, sarı, mavi, kırmızı ve siyah tüylere sahiptirler.
Doğal yaşam biçimi
İnsan sesini kolayca taklit etme özelliğinden dolayı kafeslerde beslenen papağanlar doğal hayatlarında yuvalarını ağaç kavuğu, kaya yarığı gibi yerlere yaparlar. Çiftler birbirine bağlıdır. İri yapıda olan dişiler bir yıl içinde 2-3, küçük yapılı olanlar ise daha fazla yumurta yapabilirler.
Konuşma özellikleri
Dil yapısının getirdiği avantajla insan seslerini taklit edebilen papağanlar en iyi konuşan kuş türleri arasına girer. Hafızalarının kuvvetli olması da öğrendikleri sözcüklerin anlamını bilmemelerine rağmen tekrarlamalarını sağlar. En tanınmış, konuşan türü Jako’dur.
Fiziksel özellikleri nedeniyle erkek papağanlar dişilerden daha iyi konuşur. Bazı türlerinde konuşmaları ıslığa benzer olduğu için fark edilmeyebilir. En net konuşan papağan türleri Gri papağan, Amazon papağanı, Ara ve Kakadu olarak sıralanabilir.
Kuşlar arasında beyin yapısı en gelişmiş kuşlar arasında olan papağanlar sebep-sonuç ilişkisi kurabildiklerinden, iyi bir eğitim sonucunda telefon çaldığında “alo”, kapı çaldığında “kim o” gibi kelimeleri söyleyebilirler.
Papağanların konuşma eğitimleri sabır gerektirir çünkü diğer memeli hayvanların aksine ödüllendirme ve ceza yöntemi ile yapılan eğitimlerden anlamazlar.