Kuşların insanlara ve doğaya ne gibi faydaları vardır? Kuşların yararları hakkında bilgi.
Kuşların İnsanlara ve Doğaya Faydaları Nelerdir?
Karga vs. gibi zararlı birkaç çeşit kuşu saymazsak, kuşların hepsi faydalıdır. Bir defa, tavuk, ördek, hindi, kaz gibi evcilleşmiş kuşların günlük ekonomimizde büyük bir yeri vardır. Bunların yumurtasından, etinden, tüylerinden geniş ölçüde faydalanılır. Yalnız, kuşları evcilleştirmek çok güç olduğundan kümes hayvanı olarak yetiştirilen kuş çeşidi azdır. Çinliler karabatakları terbiye ederek kendileri için balık avlamalarını sağlarlar. Karabatakların boğazına taktıkları halkalar hayvanların yakaladığı balığı yutmasına engel olur. Eskiden şahinler evcilleştirilerek kuş avında kullanılırdı. Bunlar daha yuvadayken alınır, özel olarak yetiştirilirdi. Bu hayvanlar yakaladıkları kuşları sahiplerine getirirler. .
Öte yandan, kuşların yiyecek bulmak için durmak dinlenmek bilmeden çabalaması da insanlara çok büyük faydalar sağlar, çünkü birçok zararlı böcekleri yerler. Bu bakımdan, kuşlar olmasa başarılı tarım yapılamaz diyebiliriz; hatta, kuşlar olmasa, bitkilerden pek çoğu tamamen mahvolup giderdi. Gerçekten, böcekler çok hızla çoğalan canlılardır. Her hangi bir çeşit böcek iyi besin bulursa, düşmanlarına yem olmazsa, birkaç yıl içinde bütün dünyayı kaplayacak kadar çoğalabilir. Mesela bir patates böceğinden bir mevsim içinde türeyecek böcek sayısı 60.000.000’u bulur.
Ayrıca, kuşların çok besin almak zorunda bulunuşu da böceklerin yok edilmesini hızlandırır. Bir çit kuşunun 15 saat 45 dakika içinde yavrularına 1.217 defa besin verdiği görülmüştür. Birçok kuşlar yavrularına günde birkaç yüz defa besin taşırlar. Amerika’da yapılan incelemede bir ağaçkakan kuşunun midesinden 1.000 küçük böcek çıktığı görülmüştür.
Amerika’daki Salt Lake City’de büyük bir martı anıtı vardır. Bu anıt ilk yerleşenleri büyük bir çekirge felaketinden kurtaran martıların hatırasına dikilmiştir.
Kuşlar yabani ot tohumlarını yok etmek bakımından faydalı olduğu gibi, bitki tohumlarını, ağızlarında götürürken düşürerek, çıplak yerlere yayma bakımından da faydalıdır. Kuşların bir başka faydası da çeşitli kemirgenleri yok etmeleridir. Kemirgenler bitki kökleriyle, sebzelerle beslenirler. Atmaca, baykuş gibi kuşlar fare gibi zararlı kemirgenleri büyük ölçüde yiyerek insanlara faydalı olurlar. Her atmaca, her baykuş günde en aşağı 3 fare yer. Bu hesapça bir tek baykuş yılda en az 1,000’den fazla fare yer demektir. Kemirgenler nerede çoğalırsa o bölgeye kuş hücumu artar. Böcekler için de durum aynıdır.