Evcil Hayvanlarınız İle İlgili Veteriner Hekimine Soru Sor

Evcil Hayvanlarınız İle İlgili Veteriner Hekimine Soru Sor
Soru sormak için youtube kanalına abone ol video altına yorum yaparak soru sorabilirsin.

17 Kasım 2014 Pazartesi

Köpekler Neden Havlar,Çözümü nedir,Nasıl Önlenir,

aşırı havlamaKöpek havlaması, daha doğrusu köpeğinizin aşırı havlaması sizin için büyük bir sorun teşkil edebilir. Bu sorundan kurtulmak sizin biraz vaktinizi alabilir.
Köpekler havlamaya bayılırlar. Sonuçta çok normal bir şey onlar için… Biz nasıl konuşuyorsak onlar da havlıyorlar.
Zaten sorun köpeğinizin havlamasında değil; sorun, köpeğinizin aşırı havlaması…(ayrıca bu komşularınızın bir sorunu!)
Bunu göz önünde bulundurarak, bizim amacımız köpeğimizin havlamasını kesmek değil, onun aşırı havlamasını engellemek olmalıdır. Şunu unutmayalım köpeğimizin havlamasını istediğimiz durumlar da olacaktır.
Aşırı havlamayı engellemek için yapmamız gereken ilk şey, köpeğimizin neden bu kadar çok havladığını bulmak olmalıdır. Öncelikle aşırı havlamanın sebebini bulmalıyız ki, bundan kurtulmak için doğru eğitimi köpeğimize uygulayabilelim.

Köpekler Neden Havlar?

  • İhtiyaçlarını ifade etmek için havlarlar.
  • Bazı türler sebepsiz yere havlayabilirler.(Örnek: Terrierler)
  • Onları kendi bölgelerinden uzak tutmaya çalıştığınızda havlarlar.
  • Etrafındaki sevdiği insanları tehlike anında uyarmak için havlarlar.
  • Oyun falan oynarken heyecandan havlarlar.
  • Diğer hayvanlara havlarlar.
  • Onları bir yere kapatırsanız havlarlar.
  • Sizden veya ailesinden(evdeki diğer insanlar) ayrıldıklarında havlarlar.
  • Çit ya da cam tarzı bir şeyin arkasında kapana kısıldıklarını hissettiklerinde havlarlar.
  • Sadece eğlence olsun diye de havlayabilirler.
  • Baskınlığını size ya da başka köpeklere belli etmek için havlarlar.
  • Yanlış ödüllendirmeden dolayı, havlamanın iyi bir şey olduğunu zannettikleri için havlarlar.
  • Sosyalleşmemiş köpekler sıkılıkla havlarlar.
Bunlar aklıma gelenler, daha bir çok sebepten dolayı köpekler havlayabilirler. Bunu kendi köpeğinizde sizin bulmanız gerekiyor. Sebebi bulduktan sonra ancak doğru bir şekilde eğitebilirsiniz.
Şunu da unutmayın. Eğer köpeğinizin sebepsiz yere havladığını düşünüyorsanız, büyük ihtimalle yanılıyorsunuz. Çünkü köpeklerin işitme, koklama ve görme yetenekleri insanlara göre çok daha fazladır. Yani köpeğiniz sizin fark edemediğiniz  bir şey yüzünden havlayabilir.

Köpeğiniz Siz Evde Yokken Havlar…

Bu sorunu ortadan kaldırmak gerçekten çok zor olabilir. Çünkü köpekler sosyal canlılardır ve sizden ya da sürüsünden ayrıldıklarında kendilerini korumasız ve yalnız hissederler. Bu nedenle de en güzel yaptıkları şeyi yaparlar. Yani havlarlar…
  • İlk olarak size bu konuda şunu tavsiye edebilirim; Köpeğinize, evden ayrılmadan önce rahat edeceği bir ortam sağlayın, suyunu koymayı  ya da sevdiği oyuncaklarını unutmayın. Ayrıca köpeğinizin yeterince egzersiz yaptığından da emin olun… Kısacası köpeğinizin durumundan mutlu olduğundan emin olun.
  • Eğer köpeğinizi siz eve geldiğinizde havlıyor olarak buluyorsanız,  onu bir süre görmezden gelin. Anlayabiliyorum bunun ne kadar zor olduğunu ama bunu yapmazsanız, köpeğiniz o havladı diye yanına gittiğinizi düşünecektir. Durum böyle olunca ne zaman sizi istese havlamaya başlayacaktır. İşte sizde bu yüzden ilk  eve geldiğinizde onunla ilgilenmeyin daha sonra o sakinleşince yanına gidin.. Bir de önemli bir not: Bu yöntemi sadece siz eve geldiğinizde köpeğinizi havlarken bulduğunuzda uygulayın.
  • Sırada ki teknik aslında köpeğinize itaat komutlarını öğretmenin temeline dayanıyor. Yani sizin istediğiniz bir şey yaptığında onu ödüllendirmeye… Bu yöntemde köpeğinizden saklanın ve o havlamaya başladığında mümkün olduğunca ona görünmeden önüne onun dikkatini çekecek para ya da küçük taş atın. Köpeğiniz havlamayı bıraktığında yanına gidin ve ona ödülünü verin. Bunu defalarca tekrarlamanız gerekiyor ta ki köpeğiniz siz gittiğinizde havlamayı bırakana kadar.

 Köpeğiniz Sizin Dikkatinizi Çekmek İçin Ya da Sizden Bir Şey İstediği İçin Havlar…

Bu kolayca düzeltebileceğiniz sorunlardan bir tanesidir. Bunun için yapabileceğiniz şeylerden biri; köpeğinize ” Sus” veya “Dur” komutunu öğretmenizdir. Köpeğiniz havlaya başladığında eliniz onun burnun dibinde olsun ve elinizde de ödülü olsun. Ama sakın o susana kadar vermeyin. Köpeğiniz sustuğunda bir kaç saniye bekleyin ve ödülünü verin. Her zaman ki gibi bunu da defalarca tekrarladıktan sonra köpeğinizin havlamasını kesmeniz için yapmanız gereken tek şey, ona “Sus ” demek…
Bir diğer etkili yöntem ise köpeğinizi görmezden gelmektir. Tabi ki bunu yapmak biraz zordur. Çünkü siz onu umursamayınca o daha da çıldıracaktır. Ancak yeterince sabrederseniz, sonunda havlamayla bir yere gidemeyeceğini anlayıp susacaktır. Not: Bu yöntem komşularınızı biraz rahatsız edebilir. O yüzden dikkatli olun…
 Köpekler her telefon çaldığında çılgına döner.
Bu bir çok köpek için sinir bozucu bir durum heralde ki, telefonun çalmasına dayanamıyorlar. Aşağıdaki teknikleri kullanarak bu sorunu çözebilirsiniz.
  • Asla köpeğinize bağırmayın. Bağırdığınız da yüksek seslerden korkacaktır ve bu yüzden  telefon çalması onu korkutabilir.
  • Köpeğinizi telefon sesine alıştırmaya çalışın ve ona bunun o kadar büyük bir şey olmadığını gösterin. Bunun için ev telefonunuzu kendiniz arayın ve çaldığında hiçbir şey yapmayın. Köpeğiniz başta havlayacaktır ama sonunda o da olayın gereksiz olduğunu anlayacaktır.
  • Eğer köpeğiniz temel itaat eğitimini aldıysa, aşırı havlama gibi bir çok davranış problemini bu eğitimini kullanarak çözebilirsiniz.
  • Telefonuzun melodisini değiştirmek bazen işe yarabilir. Bence denemeye değer…

Havlamadan Kurtulmak için YAPMAMANIZ  Gerekenler!!

Köpeklerin aşırı havlamasını kesmek için yapılan en büyük hatalardan biri, onu yanlış bir şekilde ödüllendirmek… Eğer köpeğinizi havladığı için ödüllendirirseniz, doğal olarak o da havlamaya devam edecektir.
ASLA KÖPEĞİNİZİN HAVLAMASINI ÖDÜLLENDİRMEYİN!!
Yapılan yanlış ödüllendirmeler aşağıdaki şekillerde olabilir.
  1. Köpeğiniz havladığında sizin de ona bağırmanız veya ona kızmanız. – Tabi ki şimdi bunun neresi yanlış diyebilirsiniz ama köpeğiniz sizin ona bağırdığınızı değil, tam tersine ona eşlik ettiğinizi düşünecektir. Durum böyle olunca olay onun için daha da eğlenceli hale gelecektir.
  2. İçeriye girmesine izin vermeniz. – Eğer köpeğiniz balkona ya da bahçeye koyduysanız ve o da içeri girmek için havlıyorsa, siz de onu sussun diye içeri alırsanız, onu ödüllendirmiş olursunuz. Hatta ona resmen içeri girmek istediğinde havlaman yeterli, “ben seni içeri alırım” demiş olursunuz. Her seferinde içeri girmek için havlayacaktır.
  3. Köpeğiniz havladığında onu susturmak için ona oyuncağını ya da sevdiği mamasını vermeniz. – Böyle bir durumda direk olarak onu havladığı için ödüllendirmiş olursunuz. Köpeğinize net olarak hangi davranışın yanlış, hangisinin doğru olduğunu belirtmeniz gerekir.
Evcil Dostlarınız İle İlgili Her Türlü Bilgiyi Bulabileceğiniz Bir Sitedir.www.petbilgievi.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...