(Nisan Ayının Son Cumartesi)
World Veterinary Association – World Veterinary Day
Ülkemizin de üyesi olduğu Dünya Veteriner Hekimleri Birliği, her yıl Nisan ayının son Cumartesi gününün “Dünya Veteriner Hekimler Günü” olarak kutlanmasını kararlaştırmış, ilk kez 28 Nisan 2001 günü Dünya Ülkeleri ile birlikte Dünya Veteriner Hekimleri Birliği üyesi olan Türk Veteriner Hekimleri Birliği tarafından organize edilerek kutlanmıştı. Kutlamalarda tüm mesleki kurum ve kuruluşların katkı ve katılımını sağlamayı ve tüm meslek camiasının sahiplenmesi amacıyla oluşturulan Düzenleme Kurulu ile organize edilmişti.
Dünya Veteriner Hekimliği Yılı – 2011 World Veterinary Day
Veteriner Hekimlik mesleği tarihin ilk dönemlerinde insanın hayvanı evcilleştirmesiyle başlamıştır. Hayvanların evcilleştirilmesi ile birlikte sağlık sorunları da ister istemez gündeme gelmiştir.
Avrupa’da 18.yy ilk yarısında patlak veren Sığır Vebası hastalığı 200 milyon sığırın ölümü, bitmek tükenmek bilmeyen ve süregelen savaşlar, bu savaşlarda kullanılan tek tırnaklı hayvanlarda ortaya çıkan hastalıkların insan sağlığını tehdit etmeğe başlaması sonucunda ortaya çıkan askeri, ekonomik ve sosyal problemlerin çözümüne çare aranmış ve bunun üzerine ilk veteriner okulu1762 yılında Fransa’da Lyon şehrinde kurulmuştur.
Dünyada Veteriner Hekimlik eğitiminin başlamasının 250. yılı olması nedeniyle 2011 yılı, “Dünya Veteriner Hekimliği Yılı” olarak kutlanmaktadır. 2011 Yılında dünyada Veteriner Hekimliği mesleğinin ilk defa ortaya çıkışı ve resmi olarak hayata geçirilişinın 250′inci kutlama tören hazırlıkları 24 Ocak 2011 tarihinden başlayarak değişik tarihlerde yapılacak çeşitli etkinliklerle kutlanmasına ilişkin olarak dünyanın önemli kuruluşları tarafından sürdürülmektedir.
Türkiye’de Veteriner Hekimler Yılı Kutlamaları
Türkiye’de Veteriner Hekimliği eğitimi ilk defa 1842 yılında İstanbul’da Askeri Veteriner Okulu çatısı altında hayata geçmiştir. Daha sonra 1889 yılında yine İstanbul’da Sivil Veteriner Okulu kurulmuş ve bu iki kurum 1921 yılında Yüksek Veteriner Okulu adı altında birleştirilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti’nin yüksek eğitim reformları çerçevesinde Veteriner Yüksek Okulu 1933 yılında Ankara’ya taşınmış ve Yüksek Ziraat Enstitüsü bünyesinde faaliyet göstermeye başlamıştır. 1946 Yılında Ankara Üniversitesi kurulmuş ve Veteriner Fakültesi de 1948 yılında Ankara Üniversitesi’ne dahil olmuştur. 1970 yılından sonra diğer Veteriner Fakülteleride eğitime başlamıştır.
Veteriner hekimlik mesleği eğitimi Ülkemizde de 169 yıllık köklü bir geçmişe sahiptir. Türkiye’de tıp ve mühendisliğin ardından kurulan üçüncü yüksek okuldur. Her dönemde bünyesinden önemli değerler çıkarmış, toplum çıkarlarını her zaman meslek menfaatlerinin önünde tutmuştur. Bu saygın yapıyı korumak, geliştirmek ve bu bilinçle genç nesillerin güvenli yarınlara ulaşmasını sağlamak, her veteriner hekimin görevi olmalıdır. Bunun için, veteriner hekimlik mesleğini iyi tanımalı, görev ve sorumlulukların bilincinde olmalı, çalışmalarımızda ve meslektaşlarımız ile ilişkilerimizde meslek ahlaki ve etik ilkeleri gözetmeliyiz. Meslektaşlarımızın, aynı zamanda diğer meslek grupları ile ve halkla uyumlu ilişkiler kurmaları mesleğimizin saygınlığı açısından son derece önemlidir.
Veteriner Hekim, hayvan sağlığı ve hayvanlar üzerinde yapılacak tüm müdahalelerde tek söz ve eylem sahibi olan, koruyucu hekimlik hizmetleri ve hayvan ıslahı ile hayvancılığın gelişmesine katkıda bulunan, hayvansal ürünlerin kontrolü ile tüm üretim ve pazarlama aşamalarında sağlık ve kalite güvencesini sağlayan, gıda güvenliği ve zoonoz hastalıklarla mücadele kapsamında doğrudan halk sağlığının korunmasında görev alan, doğal hayatın, çevrenin ve nesli tükenmekte olan hayvanların korunmasında aktif çalışmalar yürüten, hayvan hakları ve hayvan refahı kapsamında önemli yükümlülükleri bulunan köklü bir geçmişe sahip, saygın bir kurumsal yapının mensubudur.
2011 Yılı Mehmet Akif ERSYON Yılı
Ülkemizde 2011 Yılı aynı zamanda Ölümünün 75. Yıl dönümü münasebetiyle Mehmet Akif Ersoy Yılı olarak ilan edilmiştir. Bu vesileyle Değerli meslek büyüğümüzü rahmetle ve şükranla anıyoruz.