Evcil Hayvanlarınız İle İlgili Veteriner Hekimine Soru Sor

Evcil Hayvanlarınız İle İlgili Veteriner Hekimine Soru Sor
Soru sormak için youtube kanalına abone ol video altına yorum yaparak soru sorabilirsin.

1 Haziran 2014 Pazar

Kediler Hakkında herşey,bilmeniz gerekenler

Ailenize yeni bir yavru kedi eklendi! Ailenizin bu yeni üyesinin sizi baştan çıkartacak inanılmaz davranışları ve eşsiz karakteristik özellikleriyle aslında ne kadar sevgi dolu, şefkatli bir evcil hayvan olduğunu göreceksiniz. Kucağınızda uykucu, tüyülü bir yumak halinde yattığında kendinize engel olamayacaksınız. Yavru kedinizin size sunduğu tüm bu keyifli anıların karşılığında da ihtiyacı olan tek şey uzun, mutlu ve sağılıklı bir yaşam süreceğini garanti altına alınmasına yardımcı olacak doğru ve düzenli bir bakım.


Onun evinizin kurallarını öğrenmesine yardımcı olmak artık sizin sorumluluğunuzda. Yavru kedinizi ne kadar iyi tanırsanız, onunla aranızda derin ve sevgi dolu bir ilişki kurmak da o kadar kolay olacaktır. Zamanla yavru kedinizin bakımının aslında ne kadar kolay olduğunu siz de göreceksiniz. Ancak onun bu yeni aileyle rahat edebilmesi için sizin de bilmeniz gereken bir takım temel kurallar ve yapmanız gereken hazırlıklar var.

Kedilerle İlgili Kısa Bir Geçmiş 

Kediler binlerce yıl insanlarla aynı evi paylaşmıştır. Kedilerin ne zaman insanlarla birlikte yaşamaya başladığından hiç kimse emin değildir ama günümüzdeki kanıtlar belirgin bir zaman olarak İsa'dan önce 1600 ü işaret etmektedir. Yıllar geçtikçe güzellikleri ve zerafetleriyle olduğu kadar avcılık konusundaki yetenekleriyle de değer kazanmışlardır.
Kedileri evlerinde ilk barındıran eski mısırlılardır. Kedi, onlara göre sadece birer arkadaş değil aynı zamanda tapındıkları bir nesneydi. Sanatsal çalışmalsrda ve piramit duvarlarındaki hiyerogliflerde resmedilerek ve çoğunlula mumyalanıp sahipleriyle birlikte aynı mezara gömülerek birçok farklı şekilde ölümsüzleştirilmişlerdir. Her ne kadar mısır kanunları kedi ihracatını yasaklasa da, denizciler gemileriyle birlikte sayısız kedi kaçımış ve onları Akdeniz bölgesi boyunca yer alan diğer ülkelere getirmiştir. 11. Yüz yılda Kara Veba Avrupa kıtasını kasıp kavurunca kediler fare avcısı olarak oldukça aranır hale gelmişti. Tüm bu iyi ve kötü dönemler boyunca, bizim 'yeryüzünün kaplanları' büyük ölçüde hayatta kalmayı başarmıştır. Kediler usta avcı içgüdülerini ve özgüvenlerini asla yitirmemiştir. Mısırlı atalarıyla aynı mırıldanma sesleri çıkartmakta ve onlara özgü aynı mesafeli ve sevgi dolu tavrı sürdürmeye devam etmektedir.
Bugün fizikçiler ve piskologlar kedi sahibi olmanın yararlarından bir yenisini daha keşfetmişlerdir. Stres faktörünün azaltılması. Kedi sahibi olmanın aslında kan basıncını düşürebileceği ve stresi hafifletebileceği kanıtlanmıştır. Ayrıca bunların yanı sıra kediler yalnız yaşayan yaşlı ve yetişkinler için ideal birer yoldaştır. Hayatını bir kediyle paylaşan insanların sayısı hergeçen gün artmaktadır.

Irk Bilgisi   
Bütün kediler birbirinin aynısı değildir. Dünyada 30 dan fazla ırk vardır ve bunlar yalnızca görünüş olarak değil, aynı zamanda davranış özellikleri açısından da farklılık göstermektedir. Müthiş, pofuduk İran kedileri genelde ipek gibi yumuşak Siyam kedilerinden daha uysaldır. Himalaya kedileri gibi uzun tüyülü olanlarsa, seyretmesi muhteşem olmanın yanı sıra vücut örtülerinin salığının korunabilmesi için ciddi derecede taranmaya ihtiyaç duyarlar.

Elbette melez ırklar da safkanlar kadar mükemmeller. Bir takım inanılmaz renk kombinasyonlarına sahiptirler ve safkan ebeveyenlerinden aldıkları ayırt edici kişilik özellikleride olabilir. Melez ırklar Anne Babalarının sunabileceği en iyi karakteristik özellikleri taşıyabilirler. Örneğin, kedinizin Siyam babasından gelen kısık sesli miyavlaması ve İran annesinden gelen olağanüstü tüyleri.

Saf Kan Irklar  
Bilinen 30'un üzerindeki kedi ırkından İran ve Siyam gibi bazı ırklar oldukça ünlüdür. Mısırlı Mau gibi geriye kalanlarsa biraz daha nadir bilinen ırklardır. Bu kediler ya doğal yollardan ya da gönüllü kedi severler tarafından planlı üreme programları altında türemişlerdir. Jürinin birbiriyle yarışan kedilerini ırklarının özelliklerini kolayca karşılaştırabilmeleri için çok sayıda kedi örgütü yazılı standartlar belirlemiştir. Standartlara en yakın olan kediler de birinci derecede safkan ırk olarak kabul edilmişlerdir.

Yaşamınızdaki Yeni Yavru Kedi 
Erkek mi yosa dişi mi ? Cinsiyetleri her ne olursa olsun neredeyse bütün kedi yavruları şirin, meraklı ve sevimlidir. Ama bir yıl sonra gelişmiş bir kedi olacaklar ( aslında bir yıl bile daha dolmadan bir takım yetişkin karakteristik özellikler edinmeye başlayacaklar ) ve cinsiyet işte o zaman farkedilmeye başlayacak.
Erkek kediler çoğunlukla daha sıcak ve cana yakındır ve güvenlerini erken yaşta sergilemeye başlarlar. Dişi kediler ise size yaklaşırken biraz daha temkinlidir, onların güvenini birkere kazandıktan sonra size karşı fazlasıyla sevgi dolu olacaklardır.

Bir yavru kediyi yeni bir yere yerleştirmek için tercih edilen yaş dekiz ile on iki hafta arasındadır. Yavruyu yeni eviyle tanıştırdığınızda dikkatli olunmalıdır. Kedilerin yeni evlerindeki ilk birkaç hafta boyunca nasıl bakıldıkları, onların davranışlarını etkileyebileceği gibi, insanlarla olan ilişkilerini de etkileyecektir.

Kedilerin Karakteristik Özellikleri   
İşte kedinizle ilgili sizinde ilginç bulabileceğiniz bir takım gerçekler... Görme duyusu kedilerin en güçlü duygularından biridir çünkü gözleri çok büyktür. İşin gerçeği, eğer sizin gözlerinizin büyüklüğü de kedininkilerle aynı oranda olsaydı, herbirinin yarı çapı yaklaşık 20cm olacaktı! Bir kedi tamamen karanlık bir ortamda göremez ama son derece karanlık durumlarda bir nesneyi görebilir ve en ufak hareketini bile ayırt edebilir. Kediler aynı zamanda renk körü olarak kabul edilirler.

Kedilerin bıyıkları inanılmaz şekilde hassastır ve ışığın olmadığı durumlarda ona yol gösterir. Kedinizin çarpabileceği her türlü nesneye karşı onu uyarırlar. Bıyıkları koku alma organlarıyla birlikte çalışarak onu çevredeki değişimlere ve yaklaşan yabancılara karşı tetikte tutar.
Kedinizin kuyruğu genelde içinde bulunduğu ruh halinin bir işaretçisidir. Havaya kalkıksa, gururlu ve karnı toktur; dümdüz uzatılmışsa birşeyleri takip ediyordur, bir yandan öbür yana savuruyorsa kızgın olabilir. Arka bacaklar ön bacaklarından daha uzun ve güçlü olduğundan onun muhteşem bir beceriyle zıplamasına olanak sağlar. Yetişkin bir kedi 9 kg yada en az 2 kg ağırlığında olabilir, erkek kediler dişilerden daha fazla gelişir. Bir kedi çok uzun ya da orta veya kısa uzunlukta tüylere sahip olabilir ve bazıları diğerlerinden daha fazla tüy döker.

Merak 
İster safkan ister melez olsun, ev kedileri leopar ya da vaşak gibi diğer vahşi kuzenleriyle bazı aynı özelliklere sahiptir. Ormanlarda şanssız avı üzerine atlayan bir kaplan ile kendi kediniz arasındaki benzerliği görebilmeniz için, onu hareket eden bir yaprağın üzerine atarak seyretmeniz yeterlidir. Eğer bu banzerliği aklınızda tutmayı başarırsanız, kedinizin yaptığı bir takım hareketlerin, sebebinide kavrayabilirsiniz. Çünkü bu hareketler içgüdüseldir ve bu yüzden de öğrenilmeye ihtiyaçları yoktur. Örneğin, dışarıda daha fazla vakit geçiren bir kedi sanki sürekli biryerlere tırmanması gerekiyormuş gibi davranır. En yakındaki ağca fırlar gider ve keyifle yukarı tırmanır.

Kediler son derece meraklıdır. Ne olduğunu keşfetmek için neredeyse her türlü şeyin içine girip tırmanmaya çalışırlar ve söz konusu 'şey' yağmur suyuyla dolu bir çöp tenekesi ya da kapağı açık bırakılmış bir klozet veya üzerine yanlışlıkla basılabilecek boş bir poşet olduğunda, tehlikeli durumlara yol açabilir.
Keşif, yavru kedinin öğrenme sürecinin bir parçasıdır. Eğer yavrunuz yasak bir bölgeyi keşfe başlarsa, genelde sert bir 'hayır' onu caydırmaya yeter. Yavru kedinizin dikkatini çekmenin bir başka yoluda en sevdiği oyuncakla onu oyuna çağırmaktır.
Kediler sıcak, karanlık yerlerde uyumaya bayılırlar. Bu yüzden şifonyerinizin çekmecelerini, sandık ve dolaplarınızı kapalı tutun. Fırının, bulaşık makinesinin ya da kurutma makinesinin kapağını kapatmadan önce kedinizin orda olup olmadığını kontrol edin. Ayrıca evden çıkmadan önce kedinizin kazara bir odada veya bir dolapta kilitli kalmadığından emin olmak için mutlaka bir 'kedi kontrolü' düzenleyin. Bir kedi gibi düşünün. Herzaman keşfedilecek yeni yerler peşinde olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

Mırlama  
Kedilerin en belirgin karakteristik özelliklerinden biri de mırlamadır. Bir zamanlar mırlama sesinin gırtlaktan geldiğine inanılırdı. Şimdiyse mırlama sesinin, göğüs duvarındaki önemli kan damarlarından birinin titreşimine bağlı olarak şekillendiğine inanılmaktadır.  Bu titreşimler kedinizin üst solunum yollarına geldiğinde, mırlama sesi ortaya çıkıyor. Bazı kediler hasta olduklarında ya da korktuklarında da mırlayabilirler.

Ovalama 
Patilerini ovalama hareketi yavru bir kedinin annesini emdiği sırada  içgüdüsel olarak yaptığı ilk harekettir. Bu hareket, ön patilerini sırayla annesinin karnına bastırmaktan ileri gelir. Birçok kedi erişkin yaşlarına geldiğinde bile bu hareketi yapmaya devam eder. Genelde bir memnuniyet ve sevgi işaretidir ve mırlama da çoğunlukla bu harekete eşlik eder. Yavru kediniz anne kedinin yerine en sevdiğiniz kazağınız, bir yastık, kucağınız ve hatta saçınız gibi yumuşak her ne varsa ovalayacaktır.

Pati Bilemek  
Sık karşılaşılan bir yanlış anlama da kedilerin patilerini keskinleştirmek için ' tırmaladığıdır'; oysa tek yaptıkları gerilme ihtiyaçlarını gidermek ve patilerini temizlemektir. Kedilerin tırmalamasının bir diğer nedeni de bölgelerini işaretlemektir. Bunu gözle görünür bir iz ya da parmakları arasındaki bezlerden salınan kokuları bırakarak yaparlar. Kediniz bu biyolojik güdüsünü sık sık gidermeye çalışacaktır ve eğer ki tırmalaması için uygun bir alan varsa mobilyalarınızı rahat bırakacaktır.

Hiç yorum yok:

Evcil Dostlarınız İle İlgili Her Türlü Bilgiyi Bulabileceğiniz Bir Sitedir.www.petbilgievi.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...